Woede, verdriet en ongeloof na explosie bij jongerencentrum Overvecht: 'Dit raakt me, het is hun plekje'
UTRECHT - "Het idee dat iemand bewust schade wil aanrichten op een plek die heel geliefd is, dat raakt me", verzucht Halima el Ghamarti. Ze is directeur van het door brand getroffen BOKS Jongerencultuurhuis in het Utrechtse Overvecht. De gevel van het pand werd vannacht weggeblazen, vermoedelijk met een vuurwerkbom. De meidenhuiskamer, een met liefde en zorg ingerichte ontmoetingsplaats, ging in vlammen op.
Explosie en brand treffen jongerencultuurhuis Overvecht
Overdag wordt de enorme ravage die is aangericht pas echt goed zichtbaar aan de Scharlakendreef. De gevel van het centrum is inmiddels dichtgetimmerd. Een zeer pijnlijk begin van het jaar, maar de gedupeerden klinken strijdbaar. "We gaan hier iets moois en beters van maken. Dit is niet definitief, we doen het uiteindelijk samen en we staan ook niet alleen in deze wijk", zegt de directeur.
Tegelijkertijd speelt er wel een acuut probleem. "Maandag kunnen de jongeren hier niet terecht. Dus is het meteen voelbaar voor ze. De enigen die je hiermee raakt zijn zij. Het is hun plekje. Zij hebben hier hun verantwoordelijkheid gepakt, het binnen mooi gemaakt en ingericht naar hun smaak. Maar vanuit deze pijn en teleurstelling komt ook weer iets moois, want de kracht van deze jongeren is vooruitkijken en positief zijn."

Aziz Aarab is artistiek leider bij BOKS Jongerencultuurhuis. Hij is diep teleurgesteld. "Afgelopen twee jaar hebben we hard gewerkt om het hier op te knappen en een goede plek te creëren waar jongeren hun talent kunnen ontwikkelen en dat zie je dan letterlijk in rook opgaan."
Over de oorzaak van de explosie wordt druk gespeculeerd. "Wat ik heb gehoord is dat er een harde knal was en dat daarna de voorgevel eruit lag. Waarschijnlijk is er een vuurwerkbom naar binnen gegooid of op het dak gegooid. We wachten het onderzoek af."
Ik hoop vooral dat degene die dit gedaan heeft zich realiseert wat voor schade hiermee is aangericht en wat de gevolgen zijn.
Aarab: "Ik hoop vooral dat degene die dit gedaan heeft zich realiseert wat voor schade hiermee is aangericht en wat de gevolgen zijn. Ik hoop ook dat zo iemand dan misschien eerlijk kan zijn en zichzelf aangeeft om te dealen met de consequenties."
Het is nog onduidelijk wanneer het pand weer gebruikt kan worden. Toch ziet ook Aarab de toekomst ondanks alle ellende met vertrouwen tegemoet. "We waren al beperkt door corona en zijn nu nog meer beperkt. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. We gaan verder en zullen improviseren daar waar we kunnen, want daar zijn we goed in."

Burgemeester
De gevolgen voor jongeren zijn hoe dan ook groot, zegt burgemeester Sharon Dijksma. "Vooral voor degenen die daar overdag verblijven en nu hun plek even kwijt zijn. De mensen die dit veroorzaakt hebben weten niet wat ze deze mensen aandoen."