Irritatie bij vuurwerkhandelaren, verbod massaal genegeerd: 'Ben er gewoon ziek van'

© ANP
UTRECHT/EEMNES - Tandenknarsend hebben vuurwerkhandelaren tijdens Oud en Nieuw gekeken naar het massaal genegeerde afsteekverbod. Kenners schatten dat er afgelopen nacht het dubbele de lucht in is gegaan vergeleken met de voorgaande jaarwisseling. En dat vuurwerk kwam uit het buitenland. "Ik ben er gewoon ziek van. Het is echt een grove schande", zegt Ben Jongerius van Koningsdal in Utrecht.
De verkoop en het afsteken van vuurwerk was, net als vorig jaar, niet toegestaan. Dit om in coronatijd extra belasting voor de zorg, handhavers en hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Verschillende gemeenten, waaronder Utrecht, willen consumentenvuurwerk helemaal gaan verbieden.

Niet te handhaven

De afgelopen tijd zat handelaar Jongerius met de gemeente om tafel. "Het is nu opnieuw duidelijk geworden dat een verbod totaal niet te handhaven is. Je achterhaalt vrijwel nooit wie het vuurwerk heeft afgestoken. Het is duidelijk dat ze hiermee bakzeil halen bij de rechter." Hoewel er dus toch grote hoeveelheden vuurwerk zijn afgestoken, zien veel gemeenten het aantal incidenten wel afnemen.
Jongerius vindt dat dit niks met zijn handel heeft te maken. Het zit hem dwars hoe er met de vuurwerkbranche wordt omgegaan. "Wij zijn gewoon serieuze bedrijven met voor 99 procent nette klanten die van goede wil zijn. Laat ons gewoon ons siervuurwerk verkopen. Nu gaan mensen het toch wel in het buitenland halen."
Volgens Jongerius is er geen sprake meer van een eerlijk speelveld. "Terwijl er echt wel meer oplossingen zijn te bedenken dan een verbod. Je kan bijvoorbeeld een hybride vorm invoeren, waarbij per buurt of wijk wordt bepaald of er vuurwerk wordt afgestoken."
Je gaat je toch afvragen: is wat ik doe echt zo verschrikkelijk?
Evelien Arler van Witte Vuurwerk

Dubbel gevoel

Evelien Arler van Witte Vuurwerk in Eemnes groeide op in de vuurwerkbusiness. "Ik heb met een dubbel gevoel gekeken naar alles wat er vannacht is afgestoken. Het doet heel veel pijn in de portemonnee, want de compensatie van de overheid is een lachertje. Maar het was ook heel mooi om te zien dat kennelijk zoveel Nederlanders vuurwerk een belangrijke traditie vinden. Er is echt een signaal afgegeven en dat deed me goed. Ik heb een traantje moeten wegpinken, want je gaat je toch afvragen: is wat ik doe echt zo verschrikkelijk?'
Arler: "Ik denk dat de overheid en burgemeesters nu ook wel toe moeten geven dat dit geen zin heeft en dat het draagvlak voor een vuurwerkverbod niet zo groot is als ze ons willen laten geloven. Ga nou eens over oplossingen praten met de branche zelf, met mensen die er echt verstand van hebben."

Belangenvereniging

Door het massaal negeren van het vuurwerkverbod hebben Nederlanders laten zien dat ze niet af willen van de vuurwerktraditie in ons land, zegt ook Leo Groeneveld, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).
Hij vindt het nogal wrang dat de Nederlandse vuurwerkbranche niet heeft kunnen profiteren van de grote hoeveelheden vuurwerk die met de jaarwisseling de lucht in zijn gegaan. "Het is zuur dat dit vuurwerk vooral via het buitenland is binnengekomen; via Belgische en Duitse winkels en illegale handel. Normaal zijn er in Nederland zo'n 1200 winkeliers die daar hun boterham mee verdienen. Ze hadden heel graag deze feestartikelen willen leveren, maar ze kregen die gelegenheid niet", aldus Groeneveld.

Symbolisch en onnodig

Hij schat dat er afgelopen nacht het dubbele de lucht in is gegaan vergeleken met de voorgaande jaarwisseling. "Toen hielden wél heel veel mensen zich aan het vuurwerkverbod. De stemming was toen anders, er was veel sympathie voor de zorg en die is er nog. Maar de zorg heeft nu zelf gezegd: een vuurwerkverbod gaat ons niet helpen. Dus de miljoenen mensen die voor siervuurwerk zijn zien het verbod als symbolisch en onnodig", zegt de BPN-voorzitter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.