Bomenbeul actief in Amersfoort: 'Enorm triest'

© Cees van der Heijden
AMERSFOORT - In Amersfoort zijn in ieder geval 43 jonge boompjes en struiken opzettelijk verminkt. Het gaat om bomen in het Elisabeth Groen Park en aan de Beethovenweg, allebei in de wijk Randenbroek.
De bomen in het park zijn in de nacht van de jaarwisseling verminkt, meldt stichting Elisabeth Groen. Van de bomen aan de Beethovenweg is het nog niet zeker wanneer de vernieling plaats heeft gevonden. Een bewoner vermoedt dat het in de nacht van 1 op 2 januari is gebeurd.
Het gaat om verschillende soorten bomen, waaronder drie zeldzame Coelhorster appelbomen die waren opgekweekt in het kader van een actie om bijzondere bomensoorten te behouden. De bomen zijn onherstelbaar beschadigd. Doordat de bast om hun stam geschild is, kan er geen sap meer doorheen stromen, waardoor de boom geen kans meer heeft om te overleven.
© Cees van der Heijden
De gemeente is op de hoogte van de vernieling. De woordvoerder spreekt van "schandalig en zinloos vandalisme". "We gaan sowieso aangifte doen van de gedane vernielingen en vandaag contact leggen met politie om te kijken wat er actief nu mogelijk is." Komende week maakt de gemeente een specifieke inventarisatie van de schade.

Doelbewuste actie

Bij het vernielen van de bomen is waarschijnlijk een groot en scherp mes gebruikt en heeft de dader veel tijd genomen, schrijft stichting Elisabeth Groen op de site. De organisatie spreekt dan ook van een doelbewuste actie.
"Bij elke boom heeft de verminking zeker minutenlang gevergd. Er is dus geen sprake van gelegenheidsvandalisme." De stichting heeft al veel steunbetuigingen ontvangen en heeft een donatieactie opgezet om de bomen te kunnen vervangen.
Ook op Twitter reageren inwoners verbolgen. "Daar óók al?", schrijft een betrokken burger onder een bericht over de bomen aan de Beethovenweg. "Er is een bomenbeul actief in Amersfoort en ik vind dat echt enorm triest."