College Vijfheerenlanden drinkt een maand geen alcohol: 'Belangrijk om je bewust te zijn van wat je drinkt'

© Stocksnap, Pixabay
VIJFHEERENLANDEN - Geen wijntje, geen biertje, geen Bacardi cola en ook geen shotje limoncello. Het college van Vijfheerenlanden drinkt de komende maand geen slok, geen druppel. Een bewuste alcoholpauze om de afgelopen feestmaand te compenseren.
"Het is belangrijk om je heel bewust te zijn van wat je drinkt. We zijn helemaal niet tegen drinken, maar doe het wel bewust", zegt wethouder Marcel Verweij. "Doe het op de momenten dat het je past en doe het niet vanuit een automatisme. Dat is een risico."

Bewustwording

De bewuste alcoholpauze heet IkPas en de Utrechtse GGD is één van de organisatoren. "Iedereen mag gerust genieten van een lekker glas wijn of glas bier. Het doel is om mensen bewuster te laten worden van hun alcoholgebruik. Want over de jaren heen zijn we eigenlijk steeds verrassend vaker gaan drinken en daardoor ook wel meer", zegt Truus van der Lei, adviseur gezondheidsbevordering van de GGD.
Ze hoopt vooral dat door die bewustwording het alcoholgebruik, door de weeks, minder gaat worden. "Het is een gewoon geworden om na het werk of bij een maaltijd te drinken. De gewoonte-momenten moeten we ons meer bewust van worden."

Vaker een alcoholpauze

Het is niet de eerste keer dat het de burgemeester en wethouders uit Vijfheerenlanden mee doen. Dat was vorig jaar ook al het geval. Verweij: "Vorig jaar is het me goed bevallen. Ik voelde me fit en fris, zeker na de decembermaand gaf het me het gevoel even goed voor mijn lichaam te zorgen."
Burgemeester Sjors Fröhlich is het daar wel mee eens. "Het is belangrijk om gezond te blijven. Zeker in deze tijd moeten we onze weerstand hoog houden. We doen met het hele college mee in januari. Met elkaar meedoen is een extra stimulans."

Goede voorbeeld geven

Maar is het goede voorbeeld geven wel genoeg om inwoners te inspireren? Verweij denkt van wel: "Er zijn gelukkig niet zoveel mensen die veel te veel drinken. Er zijn meer mensen die uit gewoonte drinken en daar moet je gewoon even net wat meer mee opletten", zegt hij.
En als je het dan toch moeilijk hebt om de alcohol te laten staan is het belangrijk dat je erover praat en steun zoekt, zeker in tijden van de coronacrisis zegt Verweij. "We spreken elkaar elke dinsdag in de collegevergadering, dus we kunnen daar de komende weken een vast punt van maken. Ook hebben we een WhatsApp-groep met het college, dus als het nodig is kunnen we elkaar tussendoor ook nog bereiken."