Ding flof bips: Koninklijke Nederlandse Munt over 20-jarig bestaan van de euro

© Pixabay
HOUTEN - Een dubbeltje, een kwartje en een gulden. Het zijn termen die je ongetwijfeld nog wel eens voorbij hoort komen, maar ze zijn al jaren niet meer in gebruik. Twintig jaar om precies te zijn en daar wordt dit hele jaar bij stilgestaan omdat de euro twintig jaar bestaat.
"We beschouwen de gulden ondertussen als onderdeel van onze geschiedenis", vertelt Bert van Ravenswaaij, kersverse muntmeester bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Houten. Volgens hem is de euro inmiddels helemaal ingeburgerd. "De laatste tien jaar hoor ik niemand meer omrekenen. Ik heb het vanuit mezelf als consument ook gedaan, maar vrij recent om mij heen hoor ik het niet meer."

In omloop

De euro werd op 1 januari 2002 in omloop gebracht. De invoering ervan leidde vrijwel direct tot discussies over de gevolgen ervan voor de prijzen, maar ook over hoe de biljetten en de munten eruit moesten zien. Wel mochten landen van de eurozone meehelpen met het ontwerp.
Van Ravenswaaij: "Op dit moment staat op de voorzijde natuurlijk koning Willem-Alexander, geportretteerd door Erwin Olaf. Die heeft dat, vind ik persoonlijk, op een hele mooie manier gedaan. Hij heeft dat gedaan op basis van de verkaveling van het Nederlandse landschap. Op de andere kant staat natuurlijk de waarde, bijvoorbeeld twee euro."

Ding flof bips

Al vanaf september 2001 werden bankbiljetten en munten onder banken en detailhandelaren gedistribueerd om knelpunten te voorkomen. De euro was in de eerste dagen van 2002 bijna overal beschikbaar. Op 3 januari gaf 96 procent van de geldautomaten in het eurogebied eurobankbiljetten af.
Op 1 maart 2002 werd de euro het enige wettige betaalmiddel in het eurogebied, in eerste instantie in twaalf landen. Om de landen te onthouden werd in Nederland het ezelsbruggetje DING FLOF BIPS geïntroduceerd, naar de eerste letters van de landen die de eenheidsmunt invoerden. Momenteel is de lijst uitgebreid naar negentien landen.

Herdenkingsmunt

Al met al een hele bijzondere periode twintig jaar geleden en dat is voor de Koninklijke Nederlandse Munt ook precies de reden om het niet zomaar ongemerkt voorbij te laten gaan. Er zijn twee verzamelaarsobjecten gemaakt.
"Als ode aan de gulden hebben we onze klanten gevraagd welke gulden ze het mooiste vonden van alle guldens die er in de geschiedenis geweest zijn. We hebben ze uit zes verschillende guldens laten kiezen en daar is de koning Willem I-gulden uit voort gekomen. En die hebben we opnieuw geslagen met het jaar 2021 erin", vertelt van Ravenswaaij.
Ook volgende maand komt er nog een speciaal collectors item uit: "Er komt een nieuwe Nederlandse herdenkingsmunt, een vijf euro munt voor het verdrag van Maastricht. Dat was de opmaat naar de euro toe."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.