77 bomen onherstelbaar beschadigd door Amersfoortse bomenbeul, vermoedelijk met kleine bijl

AMERSFOORT - De schade door een bomenbeul in Amersfoort blijkt groter dan gedacht. Volgens de gemeente zijn 79 bomen bewerkt, waarschijnlijk met een kleine bijl. 77 bomen blijken onherstelbaar beschadigd.
77 bomen onherstelbaar beschadigd door Amersfoortse bomenbeul
De gemeente Amersfoort zegt dat het gebied waarin de bomen beschadigd zijn loopt vanaf de Beethovenlaan richting het park en het Elisabeth terrein. De vandaal vernielde daarbij allerlei soorten bomen. Van een els, prunus en eik tot een berk, esdoorn, populier en beuk. Naast enkele kleine bomen zijn ook een aantal volwassen beuken en een jarenoude eik voor de villa in park Randenbroek flink beschadigd.
In totaal werden 79 bomen beschadigd
In totaal werden 79 bomen beschadigd © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De volwassen eik kan hopelijk nog gered worden, net als één van de beuken. "Deze zullen er last van krijgen, maar overleven het waarschijnlijk wel, mits er extra zorg aan besteed wordt, zoals extra voeding en beluchting", zegt een woordvoerder van de gemeente. "De beuk laten we inpakken met jute om uitdroging van de wond te voorkomen."
Wie achter de vernielingen zit, is nog onduidelijk
Wie achter de vernielingen zit, is nog onduidelijk © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De 77 onherstelbaar beschadigde bomen moeten volgens de gemeente vervangen worden. De totale schade is nog lastig in te schatten. "Maar een bedrag van 100.000 euro is realistisch", aldus de gemeente.
Wie er achter de vernielingen zit, is nog altijd onduidelijk. Op sommige plekken waar de bomen beschadigd zijn, hangen camera's. Het is nog onduidelijk of de dader daarop te zien is. Volgens stichting Elisabeth Groen moet het de bomenbeul zeker flink wat tijd gekost hebben. "Bij elke boom heeft de verminking zeker minutenlang gevergd. Er is dus geen sprake van gelegenheidsvandalisme."
De gemeente verwacht dat er voor duizenden euro's schade is
De gemeente verwacht dat er voor duizenden euro's schade is © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De stichting liet gisteren weten veel steunbetuigingen te krijgen. Ook op Twitter spreken veel mensen hun verbazing uit over het zinloze bomengeweld. Er is een donatieactie opgezet om de bomen te kunnen vervangen.