Burgemeester Kats van Veenendaal neemt stappen tegen nepnieuws en 'online bagger' op zijn Facebookpagina

VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal gaat beledigingen, scheldkanonnades en verwijzingen naar nepnieuws op zijn persoonlijke Facebookpagina voortaan verwijderen. Mensen die toch zo'n bijdrage plaatsen op de tijdlijn van de burgemeester kunnen bovendien een block verwachten.
Kats laat weten dat hij steeds vaker het debat op zijn pagina zag ontsporen. "Rondom de coronapandemie is dat versterkt", zegt hij. Bij vrijwel elk bericht over de coronamaatregelen, vaccineren of testen was het wel raak. "Daar kwamen zeer negatieve reacties, scheldpartijen en verwijzingen naar wazige berichtgeving onder terecht."

'Gaat helemaal nergens over'

"Ik kreeg daar offline reacties over", vervolgt Kats. Steeds vaker wordt hij door mensen aangesproken. "Ze vroegen mij: 'Hoe is dat mogelijk? U heeft zo veel volgers en die mensen krijgen zo een groot podium om nepnieuws te verspreiden. En u laat zich ook nog beledigen?'" Want beledigingen, daar is Kats de afgelopen jaren haast gewend aan geraakt. "De meest onoorbare teksten kwamen voorbij. Zoals 'ben je op je pik getrapt, lul'. Dat gaat helemaal nergens over."
Hoewel Kats vindt dat je als bestuurder over een dikke huid moet beschikken, besluit hij nu toch in te gaan grijpen. Directe aanleiding zijn de reacties onder een bericht dat hij plaatst na oud en nieuw. "Toen schreef ik dat ik teleurgesteld was dat er zo veel vuurwerk was afgestoken. Daar kwam weer een hoop bagger onder. Toen dacht ik: nu ben ik er klaar mee, ik maak een statement."
De burgemeester plaatst dat statement vervolgens op zijn eigen Facebookpagina. "Ik vind het debat erg belangrijk, krijg ook graag feedback waar ik wat mee kan en wil doen", schrijft hij daar onder meer. "Maar ik laat mij niet beledigen. Aan de verspreiding van nepnieuws werk ik ook niet mee."
Het wordt één van Kats' meest populaire posts op Facebook tot nu toe. In een halve dag tijd krijgt hij meer dan 170 reacties. Vrijwel iedereen geeft hem gelijk. Tot genoegen van de burgemeester zelf. "Ik ben heel erg blij dat het overgrote deel van de Nederlanders en Veenendalers dit ook vreselijk vinden. Door hierop te reageren, spreken ze hun steun uit."

Ruimte geven

Op de vraag wat hij dan wel en niet gaat verwijderen, geeft Kats een voorbeeld. "Iemand deelde een bericht dat vaccins schade aan de hartspieren van jongeren kunnen veroorzaken. Ik heb daar een artikel tegenover gesteld van National Geographic wat dat ontkracht. Daar wil ik ook ruimte voor geven."
Dat corona gewoon een griepje is, is bewezen onzin
Gert-Jan Kats
"Daar help je het debat ook mee. Dus op die wijze vind ik het prima dat dat gebeurt. Maar niet met Willem Engel-achtige taferelen", zegt Kats. "Bijvoorbeeld als iemand aangeeft dat corona gewoon een griepje is, of dat vaccins niet werken. Dat is gewoon bewezen onzin. Dat zal ik ook verwijderen."
"Dat neemt niet weg dat ik gewoon burgemeester ben van iedereen", vervolgt hij. "Dus ook van de mensen die daar anders over denken. Maar ik maak me dus wel zorgen om de vraag met welke informatie zij zich voeden en op basis waarvan zij besluiten nemen. Daar wil ik zeker het gesprek over blijven voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.