Bloeiende bomen, scharrelende egels en fladderende vlinders: 'lente' begint te vroeg

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Wie door de Utrechtse natuur loopt, zal denken dat het al bijna lente is. Door de hoge temperaturen staan sommige planten en bomen al in bloei. Ook dieren die eigenlijk in winterslaap moeten zijn, laten zich nu af en toe zien.
"Ik heb toevallig net nog van alles voorbij zien komen", zegt boswachter Cathelijne Roos van Staatsbosbeheer. "Zoals boerenwormkruid en allerlei brandnetels die je nu niet verwacht." Maar ook sommige zoogdieren die je niet tegen zou moeten komen, laten zich zien. "Ik zag drie weken geleden nog een egeltje lopen."
En waar planten en bomen zich vaak snel aan wisselende temperaturen kunnen aanpassen, is dat voor egels een ander verhaal. "Die worden wakker als het minder koud is, maar het is eigenlijk een tijd van winterslaap en rust."

Uitdaging voor vlinders

Dat geldt ook voor vlinders. Zo kwam de Vlinderstichting vandaag met het bericht dat onder meer dagpauwogen, citroenvlinder en kleine vossen al zijn gezien. Dat is geen goed nieuws, zegt Roos. "Voor sommige insecten kost het energie om wakker te worden en dan moet je toch maar voedsel zien te vinden." Ook zijn er voor vlinders nog maar weinig planten te vinden waar ze hun eitjes kunnen leggen.
Voor mensen met hooikoorts kan deze 'lente' eveneens een uitdaging zijn. "Ik heb al bloeiende hazelaars gezien, ook elzen staan in bloei. Als je hooikoorts hebt en je bent gevoelig voor deze bomen, dan begin je wel vroeg dit jaar."
Wat dat betreft is Roos duidelijk. Het hoort simpelweg niet zo warm te zijn in deze tijd van het jaar. "Het gaat wel tonen nu. Ik denk dat iedereen dat wel ziet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.