Woudenberger die dreigde hele kerk op te blazen met cobra 6 krijgt voorwaardelijke geldboete

© RTV Utrecht
WOUDENBERG - Een 19-jarige jongen die een jaar geleden op YouTube aankondigde zwaar vuurwerk te laten ontploffen in een protestantse kerk in Woudenberg, komt er met een waarschuwing en een voorwaardelijke geldboete van 500 euro vanaf. De Woudenberger moest zich vandaag voor de rechter verantwoorden, omdat hij een voorstel van het Openbaar Ministerie afwees om de zaak buiten de rechtbank om af te doen met een boete.
"Morgen cobra 6 in de protestantse gemeente. Ik ga live streamen, de dominee wordt gek", waren een aantal van de uitlatingen die hij op zondagnacht 15 november 2020 deed in op het open YouTube-kanaal "Vuurwerkverbod." Ruim 60 mensen lazen hoe hij onder het alias Pyro Free Wouberg ook nog schreef: "Shells in de kerk afsteken, ha, ha, ha. De hele kerk opblazen."

Kerken bewaakt

Een 40-jarige Amersfoorter die de chat live online volgde, schrok van de uitlatingen op het YouTube-kanaal en waarschuwde de politie. Die nam de dreigementen direct serieus en surveilleerde de volgende zondagochtend in de omgeving van de zes protestantse kerken die de kleine christelijke plaats kent. Ook stelden agenten zich duidelijk zichtbaar bij de ingang van de kerken op. Uiteindelijk gebeurde er niets, maar de dreigementen zorgden volgens de politie wel voor flink wat onrust binnen de kerkgemeentes.
Via het e-mailadres dat Pyro Free Wouburg gebruikte, kwam de politie een maand na het incident uiteindelijk bij de verdachte terecht. De jongen schrok van de zes agenten die bij hem voor de deur stonden en besefte niet wat er aan de hand was, vertelde hij in de rechtbank. Waar hij van werd verdacht, drong volgens zijn advocaat pas tijdens zijn verhoor op het politiebureau langzaam tot hem door.

Onbezonnen

Volgens de jongen waren zijn uitlatingen in de chatgroep onbezonnen geweest. Hij had door corona al het hele jaar binnen gezeten. Hij moest ook thuis studeren voor zijn HBO-opleiding en had zich juist verheugd op het afsteken van vuurwerk, toen ook dat door het kabinet werd verboden. Hij had al een ruime voorraad legaal vuurwerk ingeslagen en chatte daarover in een appgroep met vrienden.
De Woudenberger, die zelf ook naar een protestantse kerk gaat, bezwoer de rechter dat hij zoiets nooit echt zou doen. Het was volgens hem de emotie van het moment geweest: "Ik heb weleens wat dingen gelezen die in Frankrijk in kerken waren gebeurd. Dat soort narigheid zou ik nooit uithalen."

Toekomst in gevaar

De officier van justitie eiste voor bedreiging van de protestantse kerken in Woudenberg een boete van 500 euro, maar volgens de rechter is duidelijk dat de jongen de dreigementen niet werkelijk wilde uitvoeren. Ook hield zij er rekening mee dat hij destijds pas 18 was en dat een strafblad zijn toekomst in gevaar kan brengen.
De opgelegde geldboete is daarom geheel voorwaardelijk met een proeftijd twee jaar, zodat de jongen zich ervan bewust blijft dat hij niet opnieuw in de fout moet gaan.