Amerikaanse filmprijs voor Amersfoortse editor

LOS ANGELES - De Nederlandse editor Edgar Burcksen ontvangt zaterdag 19 februari de Robert Wise Award op de jaarlijkse prijsuitreiking van ACE, het eregilde van Amerikaanse filmeditors.
Het is voor het eerst dat de prijs aan een Nederlander wordt uitgereikt. De 63-jarige Burcksen krijgt de bijzondere blijk van waardering voor zijn grote verdiensten als hoofdredacteur van het vakblad CinemaEditor in de afgelopen negen jaar.
De Robert Wise Award wordt onregelmatig uitgereikt aan mensen die door publicaties op een positieve manier hebben bijgedragen aan de publieke beeldvorming van filmmontage.
De uit Amersfoort afkomstige Burcksen werkt sinds midden jaren tachtig in de Verenigde Staten, nadat hij in Nederland naam had gemaakt als editor van talloze speelfilms, waaronder Een vlucht regenwulpen en Van de koele meren des doods.
In Hollywood monteerde de Nederlander onder meer een groot aantal afleveringen van The Young Indiana Jones Chronicles, waarvoor hij in 1992 een Emmy Award ontving. Ook werkte hij mee aan grote blockbusters als Die Hard 2 en The Hunt for Red October.
Burcksen was bovendien een van de pioniers op het gebied van digitale montagetechnieken. Eerder werd hij op het Nederlands Filmfestival in Utrecht al bekroond met een Gouden Kalf voor zijn gehele Nederlandse oeuvre.
In de Verenigde Staten wist Burcksen de afgelopen negen jaar samen met collega Vincent LoBrutto van CinemaEditor een gezaghebbend filmblad te maken. De prijsuitreiking van de ACE Eddie Awards, de Amerikaanse vakprijzen voor filmmontage, vindt jaarlijks plaats in het weekeinde voorafgaand aan de Oscarceremonie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.