Zwembranche wil gedragscode na Benno L.

DRIEBERGEN - De Nederlandse zwembranche werkt aan een gedragscode voor zwembadmedewerkers. Het Nationaal Platform Zwembaden NRZ in Driebergen bevestigt een bericht daarover van RTL Nieuws.
De zwembadmedewerkers zijn begonnen na te denken over een gedragscode naar aanleiding van de zaak rond de Bossche zwemschoolhouder Benno L. "Eigenlijk kent elke branche die veelvuldig met kinderen werkt al een gedragscode," zegt een woordvoerder. "Van docenten tot sportinstructeurs." De code moet helpen ouders weer meer vertrouwen in zwembadpersoneel te geven.

JURIDISCHE TOETSING

Een speciale werkgroep van de zwembranche heeft nu een conceptcode geschreven, waar de branche zich de komende weken over gaat buigen. Daarna volgt nog een klachtenprocedure en een juridische toetsing. De NRZ schat dat de code over ongeveer een half jaar kan worden ingevoerd.
In het concept staat onder meer dat zwembadmedewerkers de plicht hebben bezoekers te beschermen tegen machtsmisbruik, (seksuele) intimidatie en andere ongewenste omgangsvormen binnen het zwembad. Ook is in de tekst opgenomen dat een-op-een-contact met kinderen altijd met ouders en leidinggevenden moet worden overlegd.

BENNO L.

De conceptcode is opgesteld na overleg met vakbond Abvakabo en andere branches die wel al zo'n code hanteren. De zaak Benno L. deed de afgelopen jaren veel stof opwaaien. De Brabantse zwemschoolhouder bleek jarenlang ontucht te hebben gepleegd met tientallen jonge, veelal in meer of mindere mate gehandicapte meisjes. Zijn voornaamste doel was het verzamelen van beelden van de meisjes, die hij thuis bewerkte en bekeek.
De rechtbank veroordeelde L. in juli 2010 tot zeven jaar gevangenisstraf. Het gerechtshof in Den Bosch begon afgelopen week met de behandeling van het hoger beroep in de strafzaak. Het Openbaar Ministerie is uit op een gevangenisstraf met tbs en dwangverpleging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.