Strafzaak tegen advocaat en neef Ridouan T. start 20 januari

© ANP / Aloys Oosterwijk
MAARSSEN/VIANEN - De rechtbank in Amsterdam houdt op 20 januari een eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen advocaat Youssef T. uit Maarssen. Hij is volgens het Openbaar Ministerie maandenlang boodschapper geweest tussen zijn cliënt Ridouan T. en de buitenwereld.
Youssef T. en de van origine Vianense Ridouan T. zijn neven van elkaar. Youssef werd op 8 oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij op dat moment zijn neef bezocht. Het bezoek was er een in een reeks van vele: T. staat zijn neef bij in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo.
Tijdens deze zogeheten pro-formazitting op 20 januari wordt onder meer gesproken over de stand van het onderzoek en over eventuele onderzoekswensen van de advocaten van T. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld, laat de rechtbank dinsdag weten.

Poging om te ontsnappen

Youssef heeft T. tientallen keren in de EBI bezocht en talloze keren met hem gebeld. De topcrimineel zou door die contacten zijn criminele activiteiten hebben kunnen voortzetten. Hij zou volgens justitie bezig zijn geweest met het beramen van uitbraakplannen. Het onderzoek naar zijn contacten buiten de gevangenismuren kwam in februari op gang. In de zomer kwam de neef als potentiële boodschapper in beeld.
De advocaat had sinds maart 2021 toegang tot zijn neef in gevangenis. Ridouan T. zit sinds december 2019 vast in de EBI, de best beveiligde gevangenis van Nederland. Het liquidatieproces Marengo draait om een reeks onderwereldmoorden. Dat monsterproces gaat in maart verder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.