Vogelopvang Soest laat geen zwanen en ganzen meer toe vanwege vogelgriep

© Facebook DierenZorg Eemland
SOEST - Zieke en gewonde zwanen en ganzen zijn de komende tijd niet welkom bij de vogelopvang in Soest. De kans dat deze watervogels vogelgriep hebben is zo groot dat is besloten tot een opnamestop.
Europa kampt met de ergste uitbraak van vogelgriep ooit. "We moeten voorkomen dat alle andere vogels bij ons ook besmet raken en geruimd moeten worden", zegt Peter van der Heijden van Dierenzorg Eemland.
Vogelgriep levert ons hogere dierenartskosten op. En we moeten allerlei extra overkappingen plaatsen om te voorkomen dat het virus verspreidt.
Peter van der Heijden (Dierenzorg Eemland)
Volgens Van der Heijden is het niet mogelijk om alle zwanen en ganzen die binnen worden gebracht in quarantaine te plaatsen. "Dus hebben we besloten tot een opnamestop. Uiteraard in overleg met onze dierenartsen."
Hoe lang dat gaat duren, is niet bekend. "Vogelgriep is net als gewone griep een seizoensaangelegenheid. Maar het lijkt ook een blijvende aangelegenheid te worden. Het komt elk jaar terug."

Geld

De vogelgriep zorgt ook voor een flinke kostenpost voor de vogelopvang, vertelt Van der Heijden. "Vogelgriep levert ons hogere dierenartskosten op. En we moeten allerlei extra overkappingen plaatsen om te voorkomen dat het virus verspreidt." De Soester vogelopvang zit niet ruim in de liquide middelen en is voor geld grotendeels afhankelijk van donateurs.
Vorig jaar werd al eens vogelgriep ontdekt bij de vogelopvang in Soest. Daarom werd besloten de locatie tijdelijk te sluiten. In september ging de opvang weer open.
In Nederland is sinds eind oktober een landelijke ophok- en afschermplicht van kracht voor vogels. Maar dat betekent niet dat de verspreiding van het virus is gestopt. Gisteren nog werd bij een pluimveebedrijf in het Overijsselse Bentelo vogelgriep vastgesteld. Daarom moeten alle 120.000 legkippen daar worden geruimd.