Zoek je een goed voornemen voor 2022? 'Ga lekker opruimen met je hond!'

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
IJSSELSTEIN - De strijd die IJsselsteiner Alex van Eck voert tegen zwerfafval, wordt steeds fanatieker gestreden. Bij zijn project 'Enjoy Cleaningup', waarbij hondenbaasjes met hun viervoeter de buurt opruimen, zijn inmiddels vijfhonderd honden uit twaalf landen aangesloten. Maar er kunnen er altijd meer bij, zegt Van Eck. "Het duurt maar een paar dagen om je hond te leren zwerfafval op te ruimen."
Zoek je een goed voornemen voor 2022? 'Ga lekker opruimen met je hond!'
Ongeveer vijf jaar geleden begon de IJsselsteiner aan zijn missie: een schonere straat. Hij trainde zijn labrador Joy om afval op te ruimen en probeert nu via sociale media andere hondenbezitters te inspireren hetzelfde te doen.
"Ik zocht een aaibare manier om een verhaal te vertellen over zwerfafval", zegt Van Eck tegen Radio M Utrecht. Ondertussen is zijn hond driftig op zoek naar vuilnis. De labrador rent over de Koddebeierlaan, waar een parkje door de gemeente zelfs is omgedoopt tot 'Enjoycleanup-plein'. "Hier in deze buurt is het begonnen. Inmiddels doen hier zo veel mensen mee dat in deze buurt nog amper zwerfafval te vinden is."

'Honden vinden het heel leuk'

Wereldwijd sluiten steeds meer mensen zich bij Van Eck aan. Ze worden geïnspireerd door zijn Instagram-pagina. "Daar geven we allerlei tips", zegt Van Eck. Volgens hem is het heel makkelijk je hond zo af te richten dat-ie rondslingerend vuilnis opraapt. "Honden willen graag werken en hun baasje tevreden stellen. Nederland telt 2,2 miljoen honden. Die gaan vier keer per dag naar buiten. Dus als iedereen tijdens het uitlaten één stuk afval meepakt, dan heb je het over 8 miljoen stuks per dag."
Van Eck oogst wereldwijd lof, maar ook direct om de hoek wordt hij op handen gedragen. "Mijn hond deelt mee in de feestvreugde", zegt een man die toevallig langsloopt. "Ik heb me onlangs opgegeven als vrijwilliger want ik vind het een geweldig initiatief. Gelukkig lukt het in deze omgeving aardig om het schoon te houden."
De initiatiefnemer van 'Enjoy Cleaningup' kijkt tevreden als zijn blije buurtgenoten het opruiminitiatief prijzen. Toch hoopt hij vooral ook buiten IJsselstein nog meer volgelingen te krijgen. Want het afvalprobleem blijft al jarenlang hardnekkig, zeker ook buiten Nederland. "Zoek je een goed voornemen voor 2022? Ga lekker opruimen met je hond!"