Biltse politici balen van stemmingmakerij over nieuwe psychiatrische kliniek

De ingang van het terrein van Berg en Bosch.
De ingang van het terrein van Berg en Bosch. © Google Street View
DE BILT - In Bilthoven is een verhitte discussie ontstaan over de komst van een nieuwe psychiatrische afdeling op het terrein van Berg en Bosch. Buurtbewoners zouden bezorgd zijn over de kliniek. In de lokale krant werd zelfs een link gelegd met de moord op Anne Faber. Raadslid Werner de Groot spreekt daar schande van: "Dat noem ik angst aanjagen."
De nieuwe afdeling wordt binnenkort geopend door zorginstelling Fivoor. Op Berg en Bosch zijn al meerdere klinieken voor (ex-)verslaafden en -criminelen. In de nieuwe afdeling komen mensen met een licht verstandelijke beperking die zich voorbereiden op een terugkeer in de maatschappij. Sommigen van hen hebben een strafblad.
Toen ik dat artikel las dacht ik: nu zijn we echt de plank mis aan het slaan.
Werner de Groot (CDA)
CDA'er De Groot vindt het 'logisch' dat dit soort organisaties zich daar vestigen. "Op dat terrein zijn de voorzieningen heel goed." Wel vindt het raadslid dat dat besluit soepeler gecommuniceerd had moeten worden met buurtbewoners.

Link met Michael P.

In het AD verscheen gisteren een groot verhaal over de komst van de kliniek. Daarin staat dat buren zich grote zorgen maken. Ook komt Ina Duthler van de Bewonersvereniging Bilthoven Noord aan het woord. Zij legt een link met Michael P., de man die in 2017 Anne Faber om het leven bracht. Hij woonde toen in een kliniek in Den Dolder.
"Toen ik dat artikel las dacht ik: nu zijn we echt de plank mis aan het slaan", zegt Werner de Groot. "Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is met Anne Faber, laat ik dat voorop stellen. Maar om dat incident te noemen, dat overigens een compleet andere afdeling is binnen de Altrecht-organisatie, dat kun je niet doen. Het is paniek creëren en bovendien buiten de werkelijkheid."
De Groot merkt dat het artikel veel emoties losmaakt, bijvoorbeeld op Facebook. "Als je sommige reacties leest, daar schrik je er echt van. Dan denk je dat mensen een groot hek om De Bilt willen zetten en dat er dan niemand meer in mag. Dat moeten we voorkomen."
Om het statement kracht bij te zetten, verspreidden meerdere Biltse politieke partijen een persbericht. Daarin schrijven ze dat de psychiatrische afdeling zeer welkom is op Berg en Bosch. Ook nemen ze 'met klem' afstand van de 'pogingen om mensen angst aan te jagen'.

'College was al op de hoogte'

Peter Schlamilch van Forza De Bilt is het daar niet mee eens. Dat de kliniek naar De Bilt komt was al duidelijk, maar pas nadat hij er vragen over stelde: "Het college wist dit in augustus al. Dat weet ik zeker. Die hebben dus een half jaar hun mond hierover gehouden. Fivoor heeft hier een jaar over gezwegen. Het stond wel ergens op de website, maar wie leest dat elke dag?", vraagt hij zich af. "Dat vinden wij onacceptabel."
Dat andere partijen zijn standpunt niet delen 'moeten zij weten', aldus Schlamilch. Het steekt hem dat die partijen het hebben over stemmingmakerij. "Om buurtbewoners die zich - niet geheel onterecht- zorgen maken over de komst van de kliniek weg te zetten als stemmingmakers, vind ik verwerpelijk. Daarnaast doen wij ons best om de bevolking zo goed mogelijk te informeren zodat ze zelf een keuze kunnen maken of ze het willen. Zo hoort het te gaan."
Volgens Schlamilch zouden de naderende gemeenteraadsverkiezingen een reden kunnen zijn voor de gang van zaken: "Ik denk dat ze ook wel zien dat dit niet zo lekker valt in Bilthoven. Als je de stukken leest zie je dat 40 procent van de mensen die komen een strafbaar feit hebben gepleegd."
Fivoor wil volgende week een informatiebijeenkomst organiseren om onrust bij buurtbewoners weg te nemen. De zorginstelling benadrukt dat de afdeling geen forensische kliniek wordt, maar een behandelcentrum.