Mysterie rond dode geitenbokjes Pjotter en Thomas in Maarn: 'We zijn heel erg verdrietig'

MAARN - Twee jonge bokken zijn op twee januari dood aangetroffen in hun hok op zwerfsteneneiland in Maarn. De doodsoorzaak is onbekend. Na een anonieme melding bij de politie trof een boa de dieren levenloos aan in hun hok.
Mirjam van Oord bij het hok waar de geitenbokjes werden gevonden.
Mirjam van Oord bij het hok waar de geitenbokjes werden gevonden. © RTV Utrecht
Het is een regenachtige dag in Maarn. Beheerders van het zwerfsteneneiland, Mirjam van Oord (56) en Peter Enter (74) lopen samen naar het stalletje waar geitenbokjes Pjotter en Thomas altijd sliepen. Met een verdrietig gevoel kijken ze naar de keutels van hun bokjes. De zwerfstenen op het eiland zijn de stille getuigen van het drama dat zich hier heeft afgespeeld. "Het is heel onwerkelijk dat ze er niet meer zijn. We zijn er kapot van."

Verslagen

In Maarn wordt op de Facebook-pagina van het zwerfsteneneiland verslagen gereageerd op het verdrietige nieuws. Veel mensen maken hier een wandeling in de weekenden en kennen de bokjes. Het eilandje waar de dieren op woonden is verboden terrein voor bezoekers. "We vonden het al vreemd dat er een anonieme melding is binnengekomen, want vanaf het hek kun je de bokken niet zien. Het slot van het hek was kapot en er lagen lege flessen op het terrein. Het was duidelijk te zien dat er mensen op het eiland zijn geweest die er eigenlijk niet hoorden."
Mysterie rond dood bokjes in Maarn
Mirjam en Peter zitten nog altijd met de grote vraag: wat is er gebeurd? "We zagen eigenlijk direct aan hoe de dieren erbij lagen, met hun pootjes omhoog, dat ze niet op natuurlijke wijze gestorven zijn. Twee jonge, gezonde bokken vallen niet zomaar allebei dood neer." Het wordt lastig te achterhalen hoe de bokken aan hun einde zijn gekomen.

Geen geld voor onderzoek

"De politie zegt dat ze niet veel voor ons kunnen betekenen in deze situatie. Iemand zou op heterdaad betrapt moeten worden, maar dat gaat nu niet meer lukken." Er komt daarom ook geen onderzoek naar hoe de bokken precies zijn overleden. "We zouden zelf iemand kunnen inschakelen om een sectie te laten uitvoeren, maar dat kost veel geld. Dat kunnen wij met onze kleine stichting niet betalen. We hebben ze daarom maar op laten halen."

Zetmeel is dodelijk

Gepensioneerd dierenarts Onno Drent zegt dat dit soort dieren dood kunnen gaan van verkeerd voer. "Daarom zie je ook altijd van die bordjes met verboden te voeren bij een hertenkamp bijvoorbeeld. Ook geitenbokken kunnen niet tegen grote hoeveelheden zetmeel zoals in aardappels en brood. De microben in de pens kunnen dit niet aan. Doordoor ontstaat extreme gasvorming in de pens en kan de geit doodgaan."
Mirjam sluit een natuurlijke dood uit. "We zagen ze op oudejaarsdag nog vrolijk rondlopen op het eiland. Twee dagen later lagen ze dood in hun hok. Ze staan hier al drie jaar zonder problemen, dus we vinden het erg vreemd."

Camera-bewaking

Voor Mirjam en Peter wel een reden om na te denken wat ze met de beveiliging van het eiland willen doen. Ze denken aan hogere hekken en misschien het plaatsen van camera's. Peter vindt het jammer dat het nodig is. "Het is zo'n mooi en bijzonder natuurgebied. Het is toch zonde dat je daar allemaal camera's in zou moeten plaatsen."
Ptjotter en Thomas op een oude foto.
Ptjotter en Thomas op een oude foto. © RTV Utrecht
De bokken zorgden voor het onderhoud op zwerfsteneneiland. Ze aten de ongewenste bramenstruiken en boomstronken op en maakten het gras netjes recht. "Ze deden het perfect. Het eiland heeft er nog nooit zo mooi uitgezien sinds zij er lopen. Of liepen moet ik eigenlijk zeggen."

Landgeit

Stichting De Nederlandse Landgeit is de eigenaar van de bokken. Het hoofddoel van de stichting is om het oude ras van de Nederlandse Landgeit in leven te houden, zegt voorzitter Dia Vennis. "Het zou zo jammer zijn als dit ras niet meer voor zou komen. De Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten bestaat nu sinds 1982. We hebben ongeveer 40 geiten in het heel het land. Ze zijn een prachtige toevoeging aan het landschap. Dat was in Maarn helemaal het geval, omdat ze het eiland zo goed konden onderhouden.Het is heel triest dat ze er niet meer zijn."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.