Wat leren we één jaar na de eerste prik? 'Kijk niet verder dan twee weken vooruit'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Precies één jaar geleden werd de eerste coronavaccinatie in Nederland gezet. "Een historisch moment", werd het genoemd. Ook OMT-lid Diederik Gommers was dolenthousiast over deze stap. "We moeten met elkaar zorgen dat iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd is. En dan pakken we ons gewone leven weer op."
"Met maatregelen, testen en vooral met vaccineren banen we ons een weg uit deze crisis. Prik voor prik komt het normale leven steeds dichterbij", zei ook demissionair coronaminister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie later het jaar.
Het is geen geheim dat we een jaar geleden rooskleuriger dachten over het effect van een hoge vaccinatiegraad op de coronacrisis. Hoewel 85 procent van de volwassenen is ingeënt, hielden we vorig jaar nog geen rekening met de besmettelijke deltavariant en nu met de nóg besmettelijker omicronvariant.
Bekijk hieronder de vaccinatiegraad in jouw gemeente.
En we blijven maar prikken. Inmiddels is de boostercampagne vol op stoom. Veel mensen hebben al een derde prik in hun arm zitten. De GGD Utrecht blikt dan ook terug op een veelbewogen jaar, zegt woordvoerder Lydia van der Meer. "We zijn vorig jaar gestart met één vaccinatielocatie in Houten en een jaar later zitten we op 26. Dus we maken grote stappen", concludeert Van der Meer.
De organisatie heeft een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Het was opschalen, afschalen en toen weer opschalen. "Als we binnen een week het aantal vaccinaties per dag moeten verdubbelen, doen we ons uiterste best om dat voor elkaar te krijgen. Maar wij hebben ook wel eens ziek personeel of er gebeurt iets op de vaccinatielocatie. Dan krijg je al snel rijvorming. Dan kunnen mensen gaan klagen."

'Meeveren, flexibel zijn en positief blijven'

In het afgelopen jaar heeft de organisatie veel geleerd. Er wordt elke twee maanden gekeken naar mogelijke scenario's, welke realistisch zijn en hoe de gezondheidsdienst zich daarop kan voorbereiden. "Bijvoorbeeld een nieuwe dreigende variant", legt Van der Meer uit.
Maar ver kijkt de GGD niet vooruit. "Onze directeur publieke gezondheid zei dat een jaar geleden al: in zo'n crisis kan je niet verder dan twee weken vooruit kijken. De situatie kan snel omslaan; een nieuwe variant, een vaccin dat wel of niet goed blijkt te werken. Dus je moet meeveren, flexibel zijn en positief blijven. Daar houden we ons aan vast."