Simonis beschaamd, maar niet verantwoordelijk

AMERSFOORT - Kardinaal Simonis heeft zich in het KRO-programma Brandpunt opnieuw uitgesproken over de zaak rond Ron van der V. Met de wetenschap van nu voelt de kardinaal zich diep beschaamd, maar hij heeft indertijd zorgvuldig gehandeld.
Simonis hielp de pedoseksuele priester in 1991 aan een nieuwe baan in Amersfoort ondanks een veroordeling in 1990. De priester kreeg in dat jaar drie maanden voorwaardelijke celstraf wegens seksueel misbruik van drie jongens van veertien.

NAAR MAATSTAVEN VAN TOEN

Toch gebeurde de benoeming tot pastoor in Amersfoort "naar maatstaven van toen zorgvuldig," zegt Simonis. Een psychiater onderzocht Van der V. en op basis van dat onderzoek, dat de kardinaal naar eigen zeggen zelf heeft geëist, stelde hij de man aan. In Amersfoort ging de pastoor opnieuw in de fout. In totaal zou hij tientallen jongens hebben misbruikt in Zoetermeer en Amersfoort.
Slachtoffers van de pedoseksuele priester overwegen de kardinaal en het aartsbisdom in Utrecht te vervolgen. Simonis zegt dat niet te kunnen begrijpen omdat hij de zaak naar eigen zeggen zorgvuldig heeft afgehandeld. Ook zei hij dat hij zich niet direct verantwoordelijk voelt voor wat er gebeurde na de benoeming van de pastoor.

DIEP BESCHAAMD

"Ik voel me diep beschaamd dat deze man later opnieuw in de fout is gegaan," aldus Simonis. Ook zei hij dat hij zich diep beschaamd voelt over wat de slachtoffers is overkomen. "Ik voel mij hoogst ongelukkig. Achteraf gezien had ik argwanender moeten zijn en is mijn vertrouwen toch te gemakkelijk geweest."
Simonis zei verder dat hij nooit heeft gesproken met de pastoor over zijn misbruikverleden, ondanks dat hij regelmatig contact had met de man na zijn benoeming. Eind 2007 liep er opnieuw politieonderzoek tegen Van der V., omdat de politie in Amersfoort twee aangiftes had ontvangen. "Van een politieonderzoek wisten wij niets," aldus Simonis.

Simonis beschaamd, maar niet verantwoordelijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.