Provincie Utrecht derde coronahaard van het land, na Noord-Holland en Flevoland

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Door de snelle verspreiding van de omikronvariant is de provincie Noord-Holland de grootste brandhaard voor het coronavirus in Nederland geworden. Vooral in Amsterdam, Haarlemmermeer, Haarlem en Zaanstad testen veel mensen positief.
Noord-Holland en de elf andere provincies kleuren opnieuw donkerrood op de kaart van coronagevallen in Europa. Voor de achtste week op rij staat heel Nederland op het hoogste waarschuwingsniveau van de Europese gezondheidsdienst ECDC.
In Noord-Holland zijn in de afgelopen twee weken bijna 36.400 inwoners positief getest. Dat komt neer op 1264 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen. Dat is een toename van 13 procent ten opzichte van een week geleden. In Amsterdam zelf steeg het aantal gevallen zelfs met ruim 30 procent.
Achter Noord-Holland staat Flevoland. Daar zijn in de afgelopen twee weken 1194 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgen Utrecht (1175), Zeeland (1122), Zuid-Holland (1106), Noord-Brabant (1040) en Friesland (1039). Limburg was tot voor kort de grootste brandhaard, maar is nu de grootste daler, net als vorige week. Het aantal positieve tests zakte er met 16 procent.
De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de dienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 20 december tot en met 2 januari.
De kaart van het ECDC heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Op de kaart van vorige week staan behalve Nederland ook landen als België, Luxemburg, Spanje en Denemarken helemaal op donkerrood. Roemenië staat er het gunstigst voor en de situatie verbetert zich in Duitsland en Oostenrijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.