IJsselstein verplaatst carnavalsoptocht naar Hemelvaartsdag

© ANP
IJSSELSTEIN - IJsselstein houdt definitief geen grote carnavalsoptocht in februari. Vanwege de huidige coronasituatie wordt het feest verplaatst naar 26 mei, Hemelvaartsdag. De hoop is dat de coronasituatie dan dusdanig verbeterd is dat er dan wel gewoon gefeest kan worden.
Hij heeft er best wel een tijdje slecht van geslapen, zegt Jos Epping van de Karnavals Organisatie IJsselstein (KOIJ). "Ik denk dat iedereen kan begrijpen dat het met de huidige maatregelen niet te doen is om een carnavalsoptocht te organiseren in februari", steekt hij van wal.
"Het allerbelangrijkste is dat momenteel natuurlijk er maar twee mensen bij elkaar in de buurt mogen staan op straat. Dus dat is onmogelijk om te organiseren. We zouden heel IJsselstein moeten afhekken en van iedereen die in de stad komt, of in de buurt van de optocht komt, een QR-code moeten scannen. Dat is onmogelijk."
We hebben toch wel goede hoop dat als het mooier weer wordt en het zonnetje weer gaat schijnen, we toch echt wel met z'n allen weer wat moois kunnen organiseren.
Jos Epping, Karnavals Organisatie IJsselstein
Maar om nou net als vorig jaar het hele feest te schrappen, dat zagen ze in IJsselstein niet zitten. "Je moet gaan kijken: wat zijn de opties. Om nog een jaar voorbij te laten gaan, was voor ons geen optie." Besloten werd de boel te verplaatsen naar later in het jaar, als het aantal coronabesmettingen hopelijk weer is afgenomen. Na overleg met winkeliers, de horeca en de gemeente werd uiteindelijk Hemelvaartsdag als nieuwe datum geprikt.
Óf corona dan dusdanig onder controle is dat het feest door kan gaan, moet natuurlijk nog blijken. Maar Epping is voorzichtig optimistisch. "Helemaal zeker kunnen we over niks zijn momenteel. Maar we hebben toch wel goede hoop dat als het mooier weer wordt en het zonnetje weer gaat schijnen, we toch echt wel met z'n allen weer wat moois kunnen organiseren. En ik denk dat het land daar ook wel aan toe is, om weer wat te gaan doen met elkaar en te gaan feesten met elkaar."
Je moet ook altijd weer kijken wanneer de zon wél gaat schijnen.
Jos Epping, Karnavals Organisatie IJsselstein
Als alles mei zit heeft IJsselstein in mei dus 'gewoon' een optocht met daarna een feest. En misschien wordt het door het uitstel zelfs nog wel een mooier carnaval dan anders. "Er zijn een aantal deelnemers waarvan we weten dat ze sowieso al tijden aan het bouwen zijn. Die zullen hun creaties nog mooier maken, want ze hebben iets meer tijd nu."
Overigens is de carnavalsvereniging van plan om het oorspronkelijke carnavalsweekend in februari ook niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Wat ze precies gaan doen, is nog onduidelijk, maar het idee is om in elk geval stil te staan bij het 66e jaar carnaval in IJsselstein.
En nu is het vooral afwachten hoe het verder gaat met corona. Maar Epping en zijn kompanen zijn in elk geval blij dat ze weer plannen kunnen maken. "Dat geeft ook weer energie. Je moet ook altijd weer kijken wanneer de zon wél gaat schijnen."