Jongeren over oplopend aantal besmettingen: 'Feestje nodig om het leven de moeite waard te vinden'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronagevallen onder jongeren en jong volwassenen stijgt snel, blijkt uit de cijfers van het RIVM. Afgelopen week werden verreweg de meeste besmettingen vastgesteld in de groep 15-34 jaar. Bij veel jongeren is de rek eruit, constateren onze volgers op Instagram. "Ik heb dat mini-feestje nodig om het leven de moeite waard te vinden."
Frustraties, coronamoe, 'klaar ermee', mentale gezondheid en 'maatregel-lui'. Het is slechts een greep uit de reacties op de vraag waarom jongeren zich minder aan de regels zijn gaan houden. "Het duurt al zo lang", reageert iemand. "Zo klaar mee!", zegt een ander. Het is duidelijk: de rek is eruit.
Zo'n feestje met tien mensen met Oud en Nieuw vind ik het dan wel waard om daarna in quarantaine te zitten.
Wieke van Vlaardingen, student
Veel jongeren wijzen naar feestjes en de afgelopen feestdagen als boosdoener wat betreft de stijgende besmettingscijfers. Vooral rond Oud en Nieuw lieten sommigen de regels even voor wat het was. Zoals Wieke van Vlaardingen. Zij is student en schrijft voor het platform Studenten.com. Met Oud en Nieuw ging ze naar een feestje en nu zit ze thuis met corona. Maar spijt heeft ze niet.
Het feestje was voor haar een weloverwogen besluit, legt ze uit. Vorig jaar bleef ze namelijk wel thuis en dat beviel erg slecht. "Ik moet wel zorgen dat ik een soort minimum aan sociale contacten zie. Want anders krijg ik wat ik vorig jaar had, dat ik me echt ongelukkig en kut ga voelen. Zo'n feestje met tien mensen met Oud en Nieuw vind ik het dan wel waard om daarna in quarantaine te zitten. Dat vind ik dan wat minder erg omdat ik dan tenminste wel dat feestje heb gehad", zegt ze.

Mentale gezondheid

Dat herkennen meer van onze volgers op Instagram. "Omdat ik langzaam aan het vereenzamen ben", reageert iemand op de vraag waarom ze zich niet altijd aan de regels houdt. "Omdat ik merk dat mijn mentale gezondheid zo hard achteruit gaat, dat ik een keer voor mezelf kies", zegt een ander. "Ik heb voor mezelf besloten dat mentale gezondheid na anderhalf jaar echt even op 1 komt voor mij", zegt weer iemand anders. "Omdat je soms even stoom moet afblazen, anders worden we heel ongelukkig."
De rek is eruit, zeggen jongeren in reactie op het oplopende aantal coronabesmettingen onder jongeren
Jongerenwerker Thijmen Klinkhamer snapt dat wel. Sociale contacten zijn juist voor jongeren heel belangrijk, legt hij uit. "Als je kijkt naar wat er belangrijk wordt in het leven van een opgroeiend kind, dan neemt de invloed van ouders en volwassene personen steeds meer af nadat ze ouder worden, en de invloed van vrienden en omgeving steeds meer toe."
Maar door corona zien jongeren hun vrienden veel minder dan gebruikelijk. "Je moet oppassen dat er geen leegte ontstaat, omdat de invloed van ouders afneemt, en de invloed van vrienden en bekenden dus niet gevuld wordt. Dat wil je eigenlijk voorkomen. Dus ik denk dat er echt iets nodig is zodat ze elkaar kunnen blijven ontmoeten."

Gebrek aan perspectief

Dat beamen ook onze volgers op Instagram. Geen online colleges meer, oppert iemand als oplossing. Dennis zou graag maatwerk zien: dus voor elke leeftijdsgroep eigen beleid. Ook vinden veel jongeren dat sporten weer mogelijk moet worden. Maar wat misschien wel het meest genoemd wordt: zorg voor perspectief.
Of dat perspectief er gaat komen, horen we volgende week. Dan neemt het kabinet een beslissing over de lockdown en andere coronamaatregelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.