Sportscholen willen open: 'Mensen hebben het nodig'

PROVINCIE UTRECHT - Januari is doorgaans een goede maand voor sportscholen. De kerstkilo's en goede voornemens duwen veel mensen de sportschool in. Maar dit jaar is het anders, door de lockdown melden veel minder mensen zich aan terwijl het volgens onderzoekers juist nu belangrijk is om fit te blijven. Een petitie om sport en bewegen tot essentiële dienstverlening aan te merken is al ruim tweehonderdduizend keer getekend.
Sportscholen willen open: 'Mensen hebben het nodig'
Een van de ondertekenaars van de petitie is Theo Meijer. Hij heeft een sportschool in Leusden. "In januari heb je veel nieuwe aanmeldingen. In februari ook, dan komt meestal de uitvoering. Dus die loop je nu mis", zegt hij. De zalen voor judo, boksen, bodybalance en andere sporten staan op dit moment helemaal leeg. Theo biedt buiten de ruimte om individueel te sporten en hij kan jongeren in een groep trainen.
Personal trainer Ferry Arbouw uit Soest heeft de petitie ook getekend en vindt het belachelijk dat sport nog niet is aangemerkt als essentiële dienstverlening. Hij denkt dat er snel wat gaat veranderen. "Ik ben blij dat het eindelijk bespreekbaar is want mensen hebben het nodig."

Gezondheid

Onderzoeker en topsporter Linda Ooms vindt ook dat er op dit moment te weinig mogelijkheden zijn om te sporten. "Recente cijfers van NOC*NSF laten zien dat dertig procent van de sporters minder is gaan sporten of helemaal is gestopt en dat is erg zorgelijk", zegt ze.
Ooms vindt dat er meer moet worden ingezet op sporten en bewegen om mensen gezond te houden. "Als je kijkt naar corona en de mensen die ernstig ziek worden van corona, zijn dat ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen. Als je kijkt naar de oorzaak, zit dat in een ongezonde leefstijl. Ongezond eten, te weinig bewegen, roken, veel alcohol drinken. Dus door de lockdowns maken we mensen ongezonder en minder weerbaar in het algemeen maar ook tegen corona."
Ze wijst ook op het twitteraccount van minister Hugo de Jonge. "De afgelopen tientallen tweets gaan over de boosterprik en niet over sporten en bewegen", volgens Ooms moet daar meer focus op komen.

Online

Zelf thuis trainen met een online les is ook een mogelijkheid maar volgens Ooms volstaat dat niet. "Voor heel veel mensen is sporten en bewegen niet heel makkelijk. Voor mij als topsporter vind ik het niet heel moeilijk om elke dag de deur uit te gaan en wat te doen maar voor andere mensen is het een drempel. Als je met mensen gaat voetballen of gaat sporten in de sportschool dan heb je de stok achter de deur om te sporten."
Meijer sluit zich hierbij aan. "Je moet in een omgeving zijn waar trainers zijn, waar lotgenoten zijn die ook de keuze hebben gemaakt om te gaan sporten. Dat is denk ik het belangrijkste. Drie keer per week thuis je matje uitrollen is niet echt motiverend." Trainer Arbouw ziet hetzelfde. "De echte sporters redden zich wel, zij denken in oplossingen maar niet iedereen heeft dat te pakken."

Mentaal en sociaal

Naast de fysieke weerbaarheid vindt Ooms dat de mentale en sociale aspecten van sporten te weinig belicht worden. "Je ziet veel psychische klachten bij jongeren en volwassenen maar ook ouderen die eenzaam zijn. Sporten is een middel om de klachten te verminderen of voorkomen. Niet alleen door samen met anderen te sporten maar ook door het sporten zelf."
Meijer is er van overtuigd dat hij op een veilige manier de sportschool kan openen. "Je hebt ventilatie, luchtverversing, looproutes. Je kan mensen met mondkapjes binnen laten komen als dat geëist wordt", zegt hij. "Besmettingen ontstaan niet in de sportschool maar in thuissituaties en bij feestjes."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.