Vakbond dreigt met staking bij Vrumona in Bunnik

© Google Streetview
BUNNIK - Vakbond FNV dreigt met een staking bij frisdrankbedrijf Vrumona in Bunnik. Volgens de bond scheept moederbedrijf Heineken het personeel af met een magere loonsverhoging. Als het bedrijf niet voor dinsdag 17.00 uur met een beter cao-bod komt, wil de bond actie voeren in Bunnik en bij brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude.
Volgens Niels Suijker van FNV is de door Heineken voorgestelde loonsverhoging beduidend lager dan de inflatie. Ook zorgt het bedrijf volgens de bond voor ongelijkheid onder werknemers door de loonschalen voor de komende twee jaar te bevriezen.
"De mensen in de brouwerijen hebben de afgelopen twee jaar volop doorgewerkt tijdens de pandemie, met alle risico's die ze daarbij liepen op de werkvloer, want thuiswerken was geen optie", zegt Suijer. "Heineken maakt bovendien wereldwijd nog steeds enorm veel winst. En nu worden de medewerkers afgescheept met zo'n magere verhoging."
De bond en Heineken onderhandelen in totaal over drie verschillende cao's; voor het hoofdkantoor, voor de commerciële tak en voor de brouwerijen. Het ultimatum geldt alleen voor de brouwerijen. Volgens Suijker heeft FNC daar de meeste leden en kan daar dus een krachtig signaal afgegeven worden met een staking. Onder deze cao vallen 1250 werknemers van in totaal vier locaties.

Heineken: realistisch en fair eindbod

Heineken stelt in een reactie dat er een "realistisch en fair eindbod" op tafel ligt. "Dit in tijden waarin het lastig is", benadrukt de onderneming. Heineken wordt naar eigen zeggen "buitengewoon hard" geraakt door de pandemie.
"De horeca begeeft zich in een heel diepe crisis, ook nu zit alles door de lockdown weer volledig op slot en de effecten zullen nog lang merkbaar zijn. Daarbovenop worden we geconfronteerd met historisch hoge kostenstijgingen. Het is serieus alle hens aan dek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.