Hoogwater bereikt piek in de Lek, vannacht zakt het al weer

© Clarion Wegerif
AMERONGEN - Wie de piek van het hoogwater nog wil zien in de Lek, moet snel zijn. Vandaag lag die bij Wijk bij Duurstede en morgen is de piek al weer de provincie uit, zegt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
"Vannacht gaat het al zakken", vertelt Ruud Weis van het hoogheemraadschap. "Dan gaat de piek bij Schoonhoven ons gebied voorbij. We houden het natuurlijk altijd goed in de gaten, maar dit was voor ons nog geen aanleiding om een of ander actieteam in gang te zetten. Dat gebeurt bij hogere waterstanden pas."
De piek bij Lobith kwam uit op 12,80 meter en bij de stuw in Amerongen kwam het tot ongeveer 5,30 meter. Die stuw staat samen met de andere stuwen in de Lek en de Nederrijn nog wel open om het snelstromende rivierwater zo ruim mogelijk baan te geven. Als de afvoer "onder de 4000 kuub is" gaan ze weer dicht, zegt Weis. Hij verwacht dat dat in de loop van de week het geval zal zijn.
De lager gelegen uiterwaarden langs de rivieren stroomden dit weekend vol door een verhoogde waterstand in Rijn, Waal en IJssel. De verhoogde stand wordt veroorzaakt door veel regen en smeltwater uit Duitsland en Zwitserland.