Basisscholen en middelbare scholen open na langere kerstvakantie

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De kerstvakantie is voorbij en daarom gaan de basisscholen en de middelbare scholen in de provincie vandaag weer open voor fysiek onderwijs. Ook de buitenschoolse opvang begint weer. De vakantie van de meeste leerlingen startte een week eerder vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Het kabinet besloot vorige week dat het niet nodig is om de scholen langer dicht te houden.
Kinderen en leerkrachten moeten zich wel aan een paar basisregels houden. Zo moeten leerlingen vanaf groep 6 op de gangen mondkapjes dragen, net als de leraren. Twee keer per week moeten ze een zelftest doen, leerlingen met klachten blijven thuis, ouders moeten buiten blijven, leraren moeten afstand van elkaar houden en vergaderingen gebeuren voorlopig alleen online.
Punt van zorg is nog wel de ventilatie van scholen. Bij meer dan een kwart van de scholen is het namelijk nog niet op orde, bleek onlangs uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Dat terwijl ventileren helpt om de verspreiding van het coronavirus via aerosolen te beperken, zegt het RIVM. De overheid, gemeenten en schoolbesturen wijzen naar elkaar als het gaat om de verantwoordelijkheid voor de aanpak van de ventilatie op scholen.

Hoger onderwijs

Mbo's, hogescholen en universiteiten blijven voorlopig nog wel dicht. De studenten krijgen digitaal onderwijs, uitzonderingen daargelaten. Op 14 januari wordt opnieuw bekeken of ook zij weer fysiek onderwijs kunnen krijgen.
Van alle kanten was het kabinet opgeroepen om de scholen te heropenen. Die oproep kwam onder meer van Kinderombudsman Margrite Kalverboer en van zestig organisaties, waaronder Jeugdzorg Nederland in Utrecht.