Tips voor Utrechtse bestuurders die nu de landelijke politiek ingaan: 'Hou vast aan je idealen'

Maarten van Ooijen (r) staatssecretaris Jeugd en Preventie komt aan bij Paleis Noordeinde voor de bordesscene op het Paleis en de beediging van het kabinet-Rutte IV.
Maarten van Ooijen (r) staatssecretaris Jeugd en Preventie komt aan bij Paleis Noordeinde voor de bordesscene op het Paleis en de beediging van het kabinet-Rutte IV. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Een dosis gezonde spanning en misschien toch ook wel een paar klotsende oksels. Vandaag wordt het nieuwe kabinet Rutte IV beëdigd met daarin flink wat Utrechtse bestuurders. Voor Hanke Bruins Slot (CDA) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie) wordt het de eerste keer dat ze plaatsnemen in een kabinet. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? En Van Ooijen wordt met zijn 31 jaar ook nog een eens de jongste staatssecretaris in 48 jaar. Hoe is dat?
Iemand die gepokt en gemazeld is in de Haagse politiek, is Hans Spekman. De Utrechter was Kamerlid en partijvoorzitter van de PvdA. Maar hij was ook actief als wethouder in de stad Utrecht. Hij vond zijn overstap destijds niet spannend, maar hij merkte wel snel dat het er heel anders aan toe ging dan hij gewend was.
Spekman: "Als ik terug kijk op alles wat ik heb gedaan, was lokaal actief zijn het mooiste. Het is niet alleen heel concreet, dat zijn sommige portefeuilles landelijk ook wel, maar je hebt met mensen van vlees en bloed te maken. Landelijk is het toch wel heel indirect, dus alles wat je beslist gaat een tijdje overheen voordat je de consequenties merkt. Het maakt het niet onbelangrijk maar wel traag. Het gaat gewoon maar over de beeldvorming dan over de inhoud."

'Vasthouden aan je idealen'

Tips of goedbedoelde adviezen heeft Spekman niet echt voor de Utrechtse bestuurders die sinds vandaag onderdeel uitmaken van het nieuwe kabinet. Hij denkt dat van Ooijen en Bruins Slot, maar ook Wiersma (VVD) en Van Huffelen (D66) mans genoeg zijn om zich staande te houden in Den Haag. Ze zijn, zoals hij zelf zegt, niet voor niks gekozen.
"Ik ben niet onder de indruk van oud of jong. Ik ben alleen onder de indruk van mensen die heel standvastig vasthouden aan wat zij het aller belangrijkste vinden, maar dat is precies ook het moeilijkste in Den Haag omdat er op je in wordt gebeukt met een vergrootglas. Waardoor je soms zelf ook het spoor bijster raakt. Je moet vooral vasthouden aan je eigen idealen en daardoor bepalen wat je het allerbelangrijkste vindt om te gaan bereiken."

'Mensen vinden het dapper'

Dat leeftijd geen beperking hoeft te zijn, weet ook Vincent Bos. Hij werd op zijn 21ste lijsttrekker van ChristenUnie-SGP in Oudewater. "Ik heb er eigenlijk alleen maar positieve reacties op gehad. Mensen vinden het toch leuk dat je het wel gaat doen." Hoewel hij op een ander politiek niveau opereert, is hij wel ervaringsdeskundige. "Ik heb het gelukkig als heel mooi en positief ervaren in de afgelopen jaren. Mensen vinden het dapper dat je het aandurft."
Bos heeft dus vooral positieve ervaringen maar erkent dat het soms ook best wel veel is. Een politieke carrière, een gezinsleven, afspreken met een grote vriendenkring, hobby's en ga zo maar door. Daarom heeft hij anders dan Van Ooijen bewust de keuze gemaakt om vooral lokaal actief te blijven.
"Zeg nooit nooit, maar het is niet de reden dat in de gemeenteraad ben in gegaan. Ik ben het echt gaan doen om iets te kunnen betekenen voor onze gemeenschap", zegt hij. "Ik heb gelukkig ook een werkgever die er rekening mee houdt. Je moet het wel echt zien als hobby hoor, anders trek je het niet. Het vraagt toch acht á tien uur per week van je. Ik haal er veel energie uit en het is heel waardevol, maar ja Maarten is ook redelijk onverwacht naar Den Haag getakeld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.