Verdachte van brandstichting op landgoed De Bilt ook vervolgd voor bedreiging en mishandeling

DE BILT - De verdachte van de brandstichting in de monumentale kantoorboerderij op Landgoed Sandwijck in De Bilt, afgelopen zomer, is een kwetsbare, autistische man. Dat kwam naar voren tijdens de start van de rechtszaak tegen de 27-jarige R.S. uit Bilthoven.
De man wordt door het Openbaar Ministerie ook nog verdacht van bedreiging en mishandeling. Desondanks besliste de rechtbank vandaag tijdens de voorbereidende zitting dat hij het vervolg van zijn proces in vrijheid mag afwachten.
Dekentje met dna
Bij het aansteken van de rieten kap in de nacht van 30 juli, werden volgens het OM lappen gebruikt die waren doordrenkt met een brandbare vloeistof. Bij de boerderij is een dekentje gevonden waarop het dna van de verdachte zat. Die lag op een container waarop de vermoedelijke brandstichter heeft gestaan. Ook zouden getuigen zijn scooter kort voor de brand een aantal keren heen en weer hebben zien rijden bij het landgoed.
Uit zoektermen in zijn telefoon blijkt volgens de officier van justitie dat de verdachte een fascinatie heeft voor branden. De Bilthovenaar kwam na zijn aanhouding voor de brandstichting voorwaardelijk vrij, maar ging vervolgens opnieuw in de fout.
Ik kom zeker morgen weer terug en dan steek ik ook deze kankertent van je in de fik. Zie mij maar eens tegen te houden.
Bedreiging
Op 14 oktober bedreigde S. de eigenaar van cafetaria Bu!ten aan de Hessenweg in de Bilt. "Ik kom zeker morgen weer terug en dan steek ik ook deze kankertent van je in de fik. Zie mij maar eens tegen te houden", zou hij tegen de eigenaar hebben gezegd. Diezelfde dag heeft hij volgens het OM ook een vrouw op de grond geduwd en met een barkruk tegen haar hoofd geslagen. Ook hiervoor staat hij nu terecht.

Enkelband
De reclassering en een psycholoog adviseren de man opnieuw onder voorwaarden vrij te laten. Hij zou bij zijn ouders thuis moeten gaan wonen en door middel van een enkelband zou hij in de gaten gehouden kunnen worden. Ook heeft de man behandeling nodig. Door stress en overprikkeling gaat hij volgens de officier van justitie "gekke dingen doen". Door veel blowen en drinken zou dat erger zijn geworden.
De verdachte zelf volgde de zitting via een videoverbinding. Hij heeft tot nu toe ontkend dat hij de brand in de kantoorboerderij heeft aangestoken. Volgens zijn advocaat zou hij zijn dekentje hebben laten liggen in een park in de buurt en heeft iemand anders dat meegenomen. Er zou ook dna van een tweede persoon op zijn aangetroffen.
De eigenaar van het IT-bedrijf dat het pand huurt ergert zich aan het "liegen" van de verdachte. De brand heeft zijn leven op zijn kop gezet, vertelde hij na de zitting. Zijn bedrijf ligt voorlopig stil, omdat de enorme schade aan het dak en andere delen van het kantoor voorlopig nog niet helemaal zijn hersteld.
Ik ben al drie maanden gestopt met blowen. Ik voel mij nu hartstikke fris in mijn hoofd en wil mijn leven weer normaal oppakken.
Toezicht en begeleiding
Volgens de deskundigen is er zonder toezicht en begeleiding gevaar dat S. opnieuw in de fout gaat. Zijn voorwaardelijke vrijlating zal daarom zorgvuldig worden voorbereid. Hij beloofde dat hij zich nu 100 procent aan de voorwaarden gaat houden. "Jammer dat het vorige keer zo is gelopen. Ik ben al drie maanden gestopt met blowen. Ik voel mij nu hartstikke fris in mijn hoofd en wil mijn leven weer normaal oppakken," zei hij.
De zaak is nu klaar voor de inhoudelijke behandeling. Die staat gepland op woensdag 6 april. Dan worden alle verdenkingen uitgebreid met de verdachte besproken en komt de officier van justitie met een strafeis.