Overvaller juwelier Amersfoort moet de cel in en 10.000 euro schadevergoeding betalen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Een 20-jarige Amersfoorter is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf voor de gewapende overval op juwelier Heart & Arrow in Amersfoort, bijna twee jaar geleden. Van de opgelegde straf zijn zes maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook moet Arash B. bijna 10.000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.
Het vonnis van de Utrechtse rechtbank valt iets lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg de rechtbank vorige maand om de jonge verdachte te veroordelen tot een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden.

Doodsangsten

De rechtbank vindt bewezen dat B. zich op 13 februari 2020 schuldig heeft gemaakt aan het plegen van de gewapende overval. Hij heeft dat ook bekend. De eigenaresse was toen alleen in het winkeltje. B. richtte een nauwelijks van echt te onderscheiden neppistool op haar hoofd en riep: "Geef al dat goud, geef al dat goud!" Daarmee heeft hij voor haar "een zeer beangstigende situatie gecreëerd", vinden de rechters.
De eigenaresse moet door het handelen van verdachte doodsangsten hebben uitgestaan, stelt de rechtbank in het vonnis. Zij durft niet alleen meer naar haar zaak te gaan en helpt alleen klanten op afspraak. De verdachte was heel berekenend en handelde volgens de rechtbank niet in een opwelling. Hij had het plan voor de overval al een paar dagen eerder bedacht en had toen ook het nepwapen zwart gespoten om het echter te laten lijken.

Voorwaarden

Aan het voorwaardelijk gedeelte van de straf verbindt de rechtbank een meldplicht bij de reclassering. Hij moet ook meewerken aan het oplossen van zijn schulden en mag niet meer in de buurt van de juwelier komen. Verder moet hij een zinvolle dagbesteding zoeken en wordt onderzocht met wat voor soort mensen hij omgaat.
De Amersfoorter heeft twee weken de tijd om beroep aan te tekenen, als hij het niet met het vonnis eens is. Hij is vorig jaar ook veroordeeld voor drugshandel. In die zaak loopt nog een hoger beroep.