Kapper wil ontheffing voor haar wassen in de lockdown: 'Krijg schrijnende belletjes van ouderen'

Raymond van der Vlist in zijn kapsalon
Raymond van der Vlist in zijn kapsalon © RTV Utrecht/Hannah Cammeraat
PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse kapper Raymond van der Vlist wil zijn kapsalon volledig openen maar zolang dat niet kan, wil hij op z'n minst het haar van ouderen wassen. "Ik krijg schrijnende belletjes van ouderen die al weken hun haar niet hebben gewassen. Weet je hoe de hoofdhuid er dan uitziet?"
Als Utrechtse kapper niet mag knippen, wil hij op z'n minst wassen
Van der Vlist waste afgelopen week de haren van zijn 91-jarige schoonmoeder en plaatste een foto van het tafereel op social media. "Je ziet aan alles dat ze blij is dat ze weer met een net krulletje in haar stoel zit." Binnen korte tijd kreeg hij honderden 'likes' en reacties. Het motiveert hem om op zoek te gaan naar mogelijkheden om ouderen te helpen.
"Voorover lukt niet bij de gootsteen als je 91 jaar bent en in de douche zijn ze bang om te vallen", zegt de kapper. Ik spreek ouderen die niet naar buiten willen omdat ze zichzelf niet mooi vinden. Tachtig jaar lang kijk je in de spiegel en ben je blij met jezelf en het laatste jaar van je leven loop je rond met vies uitgegroeid haar."

Ontheffing

Van der Vlist wil via de gemeente Utrecht een ontheffing regelen om een paar uur per week open te kunnen om te wassen. "Het gaat echt om ouderen die hun haar elke week laten wassen en dat zelf niet kunnen." De gemeente laat weten dat het landelijk beleid is en dat het onmogelijk is om een uitzondering te maken. De woordvoerder voegt eraan toe dat de zorg van de ondernemer begrijpelijk is.
Ondanks deze tegenslag gaat hij op zoek naar andere mogelijkheden om de coupes van ouderen te wassen. Hij zou graag willen dat het wordt aangemerkt als essentiële dienstverlening. Zelf ziet hij een was- of knipbeurt niet als luxe behandeling. "Er zijn mensen die hun haar zelf niet kunnen wassen, misschien ook door een medische aandoening. Huidschilfers of vet haar, het voelt echt niet fijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.