Winkeliers boos over strenge boa's Stichtse Vecht: 'Heus geen 5 mensen voor de deur'

De kleding bij de marktkraam links mag wel worden uitgestald, het rek rechts niet.
De kleding bij de marktkraam links mag wel worden uitgestald, het rek rechts niet. © Mirjam den Boer
STICHTSE VECHT - Waarom is Stichtse Vecht ineens zo streng tegen winkeliers in onder meer Breukelen en Maarssen? Een inzet van handhavers vorige week is bij ondernemers en raadsleden in het verkeerde keelgat geschoten. "Heeft de gemeente het al met ze over alternatieven gehad?"
Boa's van de gemeente waarschuwden zogenoemde 'niet-essentiële' winkeliers vorige week dat het in Stichtse Vecht niet de bedoeling is dat er buiten hun winkels rekken of stellingen met koopwaar worden opgesteld. Het zou bezoekers aanleiding geven om toch even stil te staan bij de zaken die vanwege de coronaregels gesloten moeten blijven. Alleen 'click & collect' is toegestaan: vooraf bestellen en alleen even naar de winkel om het op te halen, anders krijg je een oploop voor de deur.

Lege winkelstraat

Mirjam de Boer van Bon Bini Fashion & Accessoires in Breukelen zag donderdag een lege winkelstraat toen ze bij haar zaak kwam. Navraag leerde dat boa's bij andere winkels hadden gezegd dat er geen uitstalling buiten mogen staan. Ze begrijpt er weinig van. "Het is normaal in januari al niet zo druk, en nu met de lockdown al helemaal niet. Er stonden heus geen vijf mensen tegelijk bij een rek of zo."
Den Boer, die haar wintercollectie nu vooral via Facebook aanprijst, had tot nu toe twee rekken met kleding voor de deur staan. "Mensen willen kleding vaak eerst zien. En dan verkoop je tenminste nog iets, want ik ben op het moment blij met elke euro die binnenkomt."

Markt tegenover de winkel

Voor Bon Bini is het sinds de coronacrisis feitelijk al de derde winter- en voorjaarscollectie op rij die maar ten dele wordt verkocht. Wat Den Boer daarbij verbaast is dat op de weekmarkt recht tegenover haar winkel wel kleding mag worden uitgestald.
"Ik gun die verkoopster ook haar omzet en ze heeft heel lief aangeboden dat ik op vrijdag als er markt is bij haar wel een rekje met kleding mag neerzetten", zegt Den Boer. "Maar daar zijn andere ondernemers natuurlijk niet mee geholpen. Een betere oplossing zou bijvoorbeeld zijn dat winkeliers als er geen markt is daar zelf een kraam mogen neerzetten."

Raadsvragen

Den Boer is niet de enige die vraagtekens plaatst bij de instructies van de handhavers. Politieke partij Samen Stichtse Vecht heeft raadsvragen ingediend, nadat fractievoorzitter Riëtte Habes meerdere boze winkeliers had gesproken. Ze hoorde onder meer dat boa's net zolang bij een kaartenrekje van een boekhandel zouden hebben staan posten tot een klant een ansichtkaart had uitgezocht en ervoor wilde betalen.
"Op dat moment grepen ze in", zegt Habes tegen RTV Utrecht. "Ik snap heel goed dat een winkelier dan boos wordt. En hij kreeg weliswaar geen formele waarschuwing, maar hij weet donders goed wat er gebeurt als hij het nog een keer doet."

Niet te gezellig

Habes vindt het vreemd dat het van gemeentehandhavers vooral niet te gezellig mag worden in de winkelstraat. "Dat staat helemaal niet in de RIVM-richtlijnen. De regels uit Den Haag zetten mensen in een spagaat. Natuurlijk proberen ondernemers er nog wat van te maken door de grenzen op te zoeken, dat is mensen eigen. Maar heeft de gemeente het al met ze over alternatieven gehad? Ik hoor van winkeliers dat hun enige contact bij de gemeente de boa is die ze komt vertellen wat er niet mag."
Samen Stichtse Vecht wil van het college weten waarom het aanspreken van winkeliers vorige week ineens prioriteit heeft gekregen. Verder vraagt Habes of het college over andere oplossingen heeft nagedacht, zoals volgens haar in gemeenten als De Bilt en Veenendaal wel is gebeurd. Ze wijst op een idee in Breda, waar winkeliers en horecaondernemers met marktkramen een 'drive-thru' mogen opstellen, zodat klanten hun bestelde waar snel en eenvoudig kunnen afhalen.

'Veiligheid niet in het geding'

Ook de grootste coalitiepartij Lokaal Liberaal is niet te spreken over de manier waarop de winkeliers vorige week op hun gedrag werden gewezen. De politieke partij schreef een open brief naar burgemeester en wethouders en benadrukt dat de veiligheid helemaal niet in het geding is geweest.
"Het is in de kernen tot nu toe nergens 'te druk' geweest behalve in de essentiële supermarkten en drogisterijen", aldus Lokaal Liberaal. "Daar is geen handhaving geweest en konden bezoekers ongehinderd hun gang gaan. Bij zogenaamde essentiële winkels als drogisterijen mogen wel stellingen buiten staan en mogen blijkbaar bezoekers wel aangemoedigd worden de koopwaar vast te houden en te bekijken en kunnen de niet-essentiële inkopen gewoon ingeslagen worden."

Wijn- en spijswandeling

Vorig jaar schoten gemeenteraadsleden van Stichtse Vecht al eens uit hun slof over een serie boetes voor horecaondernemers. Een aantal zaken had tijdens de lockdown van april een 'Wijn- en spijswandeling' georganiseerd, een route van enkele kilometers langs restaurants waar iets te eten of te drinken afgehaald kon worden. Toen deelnemende bezoekers te lang op de terrassen bleven staan traden handhavers streng op. Na veel kritiek werden de coronaboetes voor vier restaurants alsnog omgezet in een waarschuwing.
Voor burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht een inhoudelijke reactie geeft laat hij eerst uitzoeken hoe de boa's vorige week te werk zijn gegaan, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Utrecht. Het was de bedoeling dat de handhavers in een gesprek met de winkeliers de regels nog eens zouden toelichten. Die regels schrijven onder meer voor dat er bij niet-essentiële winkels geen uitstalling mag staan en dat daar bij de deur alleen producten mogen worden afgehaald die online of per telefoon zijn besteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.