Filemon helpt Digibende Utrecht, een centrum voor vastgelopen jongeren met computertalenten

© Digibende.nl
UTRECHT - Op kantorenpark Papendorp in Utrecht opent in april een vestiging van ontwikkelcentrum Digibende. Dit jeugdzorg- en onderwijsconcept helpt vastgelopen jongeren met een interesse voor technologie, vormgeving of ICT om de boel weer op de rails te krijgen.
Filemon helpt Digibende Utrecht, een centrum voor vastgelopen jongeren met computertalenten
Tv-presentator Filemon Wesselink helpt Digibende. "Jongeren die zijn uitgevallen op school of een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door autisme of hoogbegaafdheid, kunnen hier terecht. Zij leren hier van alles over de digitale wereld. Ze hebben hier vaak al affiniteit mee, maar zijn er nog niet aan toegekomen. Er zijn bijvoorbeeld veel jongeren die erg houden van gamen. Bij ons kunnen ze leren hoe ze zelf games kunnen maken, of muziek voor games maken. Dan gaan ze iets doen wat ze echt heel leuk vinden en wat past bij hun interesse."

Uitdaging

Digibende richt zich op jongeren van 12 tot 28 jaar. Het centrum zegt een uitdagend aanbod te bieden op het gebied van ICT, technologie en creativiteit binnen de digitale wereld. Er wordt met de jongeren gewerkt aan zaken als Programmeren, Cybersecurity, Multimedia Vormgeving, Game Development, Virtual Reality, Robotica en Artificial Intelligence.
Niet met docenten, maar met vakspecialisten die de jongeren meenemen in de wereld van ICT. Er wordt ingespeeld op talenten en jongeren worden gestimuleerd om zich te ontwikkelen binnen vakgebieden waar ze affiniteit mee hebben. Ook sport, voeding en leefstijl zijn belangrijke onderdelen van het aanbod. Met de jongeren wordt gewerkt aan een balans tussen Leren, Werken, Sport en Spel.
Filemon kwam via zijn tv-programma Het Is Hier Autistisch in contact met Fabian Leijten, de oprichter van Digibende. Het was hem al opgevallen dat mensen die niet enorm diep in het spectrum zitten het vaak moeilijk hebben. "Maar vaak hebben zij wel enorme talenten op het gebied van computers, die in de klas niet tot hun recht komen. Ik kwam via de toenmalige zendermanager in contact met Fabian. Hij vroeg me om te helpen om Digibende wat groter te maken. En dat kwam mij op dat moment in mijn leven ook wel goed uit, om wat meer achter de schermen te gaan doen."

Passie

De bekende tv-presentator werkt ook daadwerkelijk bij Digibende. "Ik zorg voor de zichtbaarheid en voer samen met eigenaar gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente, wethouder en beleidsmedewerker." Het geeft hem veel voldoening. "Digibende werkt met jongeren vanuit hun eigen passie en interesses. Perfecte ingrediënten om beter in je vel te gaan zitten. Ik heb al zo vaak jongeren met een frons en omlaag hangende mondhoeken bij ons binnen zien komen. En als ik diezelfde jongere dan na een week weer tegenkwam, herkende ik ze nauwelijks."
De Digibende-vestiging die in april de deuren opent in Utrecht is na Kelpen-Oler en Amstelveen de derde van Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.