Volt Utrecht: 'Nu gaan bouwen in Rijnenburg'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente Utrecht moet direct beginnen met het bouwen in Polder Rijnenburg. Dat vindt de lokale afdeling van de nieuwe partij Volt. Lijsttrekker Ruud Maas wil de woningcrisis in de stad doorbreken met veel nieuwbouw. Volgens hem komt daarmee de woningmarkt in beweging, waardoor er ook meer sociale woningbouw beschikbaar komt voor mensen met een kleinere portemonnee.
De uitspraak van de Volt-voorman werd gedaan in het programma Stadhuisplein op Bingo FM. Hij reageerde daarmee op Stevie Nolten, de lijsttrekker van Bij1, die zich niet uitliet of er wel of niet gebouwd moet worden in de polder ten zuidwesten van de stad.

Radicaal anders

De voorvrouw van Bij1 wil dat de bouwopgave in de stad radicaal anders gaat. Nu nog wordt er gestreefd om 35 procent van de nieuwbouwplannen uit sociale woningbouw te laten bestaan. Bij1 vindt dat veel te weinig. Wat Nolten betreft moet dat minstens 50 procent worden. Nolten: "Wij moeten opkomen voor de mensen die nu het hardst worden getroffen door de wooncrisis. Wij willen vooral aandacht geven aan mensen die niet een grote portemonnee hebben."
Nolten laat zich niet uit of er wel of niet gebouwd moet worden in Polder Rijnenburg: "Ik vind het een lastig iets om dat zo specifiek te noemen." Volt is daarin een stuk duidelijker: "Laten we meteen gaan bouwen. Het is onzin om nu windmolens te plaatsen in Rijnenburg, het elektriciteitsnet kan dat niet eens aan." Volt pleit er voor om eerst Utrecht vol te leggen met zonnepanelen.
In Stadhuisplein waren drie nieuwkomers te gast, partijen die voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar. Naast Volt en Bij1 was ook Floris Boudens van de Socialisten Utrecht aanwezig. Boudens was een tijdlang lijsttrekker voor de SP, maar na een conflict splitste een deel van de leden zich af.

WOZ-waarde

Boudens stelde in het programma voor om de afvalstoffenheffing afhankelijk te maken van de WOZ-waarde van het huis waar Utrechters in wonen. Hij zei in het programma: "Woon je in een kast van een huis dan betaal je relatief meer belasting. Als je klein woont en een kleine portemonnee hebt, dan betaal je relatief minder belasting."
Volt ziet meer in een herverdeling van inkomen, door middel van een basisinkomen voor iedereen. Maas: "Wij zouden er voor zijn om eens een goed experiment te houden om te kijken of het werkt. Je moet het echt goed onderzoeken." Volt wil een basisinkomen combineren met negatieve belastingen voor lage inkomens. Het basisloon zou 1.000 euro kunnen zijn. Maas: "Maar je gaat pas belasting betalen vanaf 1500 euro." Als er een basisinkomen is, kan je volgens Volt een groot aantal lokale heffingen afschaffen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.