MRI-versneller scant en bestraalt tumor

UTRECHT - Bij het UMC Utrecht is samen met Philips een apparaat ontwikkeld, waarmee een tumor in het lichaam kan worden opgespoord en tegelijkertijd kan worden bestraald. Dat staat in het vakblad Medisch Contact.
De zogeheten MRI-versneller maakt het mogelijk tumoren die nu nog alleen operatief kunnen worden verwijderd, zoals in de nieren of de slokdarm, met bestraling te bestrijden.
Hoogleraar klinische fysica en grondlegger van het apparaat Jan Lagendijk denkt dat de MRI-versneller een revolutie in de radiotherapie is. "Nu je de tumor kan zien, kan je op hetzelfde moment stralen mee gaan sturen om hem aan te pakken. Het is eigenlijk alleen een kwestie van goed schieten".
De eerste patiënten zullen binnen een jaar met het nieuwe apparaat worden behandeld, verwacht Lagendijk.

ONZICHTBAAR

Probleem bij de tot nu toe gebruikelijke radiotherapie is dat de tumor tijdens de bestraling niet is te zien. De tumor beweegt ook voortdurend door bewegingen in het lichaam, onder andere door ademhaling en de werking van de darmen.
Radiotherapeuten kunnen daardoor niet voorkomen dat er altijd ook wat gezond weefsel wordt geraakt door de straling. De MRI-versneller schiet de plaatjes tijdens de bestraling. Daardoor is heel gericht bestralen mogelijk.
Lagendijk verwacht dat het ook mogelijk zal zijn om de straling naar het centrum van de tumor wat sterker te maken dan de rest.
In Utrecht wordt een Centrum voor Beeldgestuurde Oncologie gebouwd, waarin de MRI-versneller komt te staan en waar verder onderzoek zal worden gedaan. Omdat ook elders in de wereld aan dergelijke apparaten wordt gewerkt, is er veel belangstelling voor het Utrechtse centrum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.