NS maakt bovenleiding schoon met schraaprit vanwege voorspelde vorst

© Twitter / @NS_online
UTRECHT - NS rijdt weer speciale schraapritten nu er mist en vorst voorspeld wordt aan het einde van deze week. Met het schrapen maken treinen de bovenleiding schoon door er rijp vanaf te rijden.
Maar wat is rijp nou precies? Treinen hebben voldoende stroom nodig om goed te kunnen rijden. IJsvorming op de bovenleiding veroorzaakt slijtage bij de stroomafnemer op de trein en vermindert daardoor weer het contact. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden.

Lichtshow

"Je krijgt echt een lichtshow, omdat de vonken van de bovenleiding afslaan", vertelt machinist Melvin Gerritsen. Hij heeft ervaring met het rijden met rijp. "De motor van de trein krijgt te veel of juist te weinig stroom en dan raakt ie van slag. Dan zien wij echt een kerstboom op ons bedieningspaneel, een hoop lampjes gaan branden, omdat het beveiligingssysteem ingrijpt."
In het ergste geval kan de trein dus niet verder rijden en dat wil de NS met het rijp rijden dus voorkomen. De schraapritten worden gereden in lege treinen voor de officiële dienstregeling start. Zo is er volgens de NS de minste overlast voor reizigers.

Zo ziet rijp rijden eruit:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.