Nieuwe polderomroep RTV Koe op zolder geeft onzin aan het leven: 'Er is al zoveel zin'

VIJFHEERENLANDEN - Van diepgravende journalistiek willen ze niets weten en hun kijker is zoals ze zelf zeggen 'Bep met de legging'. Gehuld in jacquet met koeienprint trekken de verslaggevers van de nieuwe omroep RTV Koe op zolder door de gemeente Vijfheerenlanden om de poldermens een podium te bieden. Hun slogan? Geeft onzin aan het leven! "Er is immers al zoveel zin."
Nieuwe polderomroep RTV Koe op zolder geeft onzin aan het leven: 'Er is al zoveel zin'
Ze zijn niet te missen, de voormannen van RTV Koe op zolder. In een wit busje beplakt met zwarte koeienvlekken en bovenop - jawel - een kunstkoe komen ze aanrijden in de Voorstraat in Vianen. Tijd om de mening van de 'gewone man' te peilen over de vraag: is de naam Vijfhéérenlanden in deze tijd niet een beetje achterhaald? Moet het niet bijvoorbeeld Vijfvrouwenlanden worden?
Met licht geamuseerde en verwachtingsvolle blikken stappen Bram van der Wal en Sjaak Versluis op nietsvermoedende voorbijgangers af, drukken hen een microfoon onder de neus en stellen vervolgens op uiterst serieuze toon de vraag: Vijfhéérenlanden, kan dat nog wel? Verraste blikken volgen, want hoe serieus is dit interview?
Als iemand 150 tuinkabouters in z'n voortuin heeft staan, dan zit daar natuurlijk een verhaal achter
Bram van der Wal, RTV Koe op zolder

Authentieke mensen in beeld

Woorden als genderneutraal en "l-h-b-t-en-wat-is-het-nog-meer" vallen al gauw, wanneer de meeste mensen toch maar besluiten antwoord te geven. "Gewoon heren, geen gekkigheid", reageert een vrouw lachend. "Ik weet niet eens dat er iets gaande is in deze context", zegt een man die RTV Koe op zolder vermoedelijk nog moet leren kennen.
Verslaggevers Sjaak Versluis en Bram van der Wal maken opnames voor Koe op zolder
Verslaggevers Sjaak Versluis en Bram van der Wal maken opnames voor Koe op zolder © RTV Utrecht
U begrijpt: de makers houden een knipoog én van authentieke mensen, veelal "wars van stadse fratsen". "Op het eerste gezicht lijken het onzinnige onderwerpen. Maar als iemand 150 tuinkabouters in z'n voortuin heeft staan, dan zit daar natuurlijk een verhaal achter", vertelt Bram van der Wal, die eerder overigens een boek schreef met daarin een ode aan de poldermens.
De plattelandsmens is vaak iets bescheidener dan de stadsmens
Sjaak Versluis, RTV Koe op zolder
Die komt volgens de mannen te weinig aan het woord. "De plattelandsmens is vaak iets bescheidener en terughoudender dan de stadsmens. Die hoor je vaker schreeuwen", aldus Versluis, die de camera bedient. "Misschien wel juist doordat we er een beetje een gekkigheidje van maken, voelen de mensen zich op hun gemak en komt de echtheid boven."

Knipoog naar actualiteit

De items van Koe op zolder draaien niet om nieuws of diepgravende journalistiek, maar raken nogal eens aan de actualiteit. Zo komt het sluipverkeer in Vianen aan bod, een bestaand probleem. Van der Wal: "We hebben een deskundige die eigenlijk overal kan opduiken. Die bakt er helemaal niets van. Maar: het gaat wel over sluipverkeer, waar mensen vervolgens aan de keukentafel over praten."
Onzin willen de makers de kijker brengen. De zin van die onzin? Dat weten ze zelf eigenlijk ook nog niet zo goed. De vraag is of het ertoe doet. Versluis: "We beleven er zelf gewoon veel plezier aan en willen op een grappige manier zaken aan de kaak stellen. De humor en het serieuze zijn altijd met elkaar verweven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.