Kunst in plaats van criminele jongeren in de voormalige jeugdgevangenis Eikenstein Zeist

ZEIST - Ooit zaten er veroordeelde jongeren, nu siert kunst de isoleercellen en de gangen van de voormalige jeugdgevangenis Eikenstein in Zeist. Lokale kunstenares Toos van Poppel koos de gevangenis als locatie voor een overzichtstentoonstelling van haar werk door de jaren heen. Haar kunstwerken hangen en staan naast de teksten die criminele jongeren op de muren schreven.
Toos van Poppel exposeert in voormalige jeugdgevangenis Eikenstein
Toos is al langere tijd gefascineerd door het monumentale gebouw en haar bewoners. "Ik fiets er al jarenlang langs en zag dan bordjes langs de kant van de weg met: verboden een pistool of drugs mee naar binnen te nemen. Dat blijft toch intrigeren, wat voor mensen wonen daar, het moet toch heel triest zijn als je als jeugdige in zo'n pand komt."
Een van de expositieruimtes
Een van de expositieruimtes © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Het werk van Toos staat en hangt verspreid over een groot deel van het enorme pand. Ze laat zich door het gebouw inspireren bij de inrichting van de tentoonstelling. "Ik kijk naar wat een ruimte biedt. Voor deze zaal met prachtige roestkleurige balken zoek ik werk die diezelfde kleur hebben en die het industriële benadrukken. Dat is heel leuk inrichten, daar wordt ik zelf ook vrolijk van, dat het elkaar versterkt."
Toos richt een van de zalen in met haar kunst
Toos richt een van de zalen in met haar kunst © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Met een paar honderd kunstwerken geeft de expositie een overzicht van het werk van Toos door de jaren heen. Maar ze heeft ook speciaal voor een van de isoleercellen een installatie gemaakt. "Deze installatie heeft als titel 'hoop'. Als je hier opgesloten zit en in een hoekje bent gedreven, dan is het enige wat je rest dat je hoop mag blijven houden. Ik hoop dat ze die hoop hebben gevoeld, want anders zou het niet te verdragen zijn geweest."
"Ik hoop dat ze hoop hebben gevoeld"
"Ik hoop dat ze hoop hebben gevoeld" © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Behalve in het complex is er ook werk van Toos te zien onder de kruising die er schuin voor ligt. Op de muren hangt een collage van bewerkte foto's van markante plekken uit de directe omgeving.
Met de expositie van Toos wordt een tijdperk afgesloten. Een paar dagen later komen de bouwvakkers en komen er woningen in en om het monumentale pand.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.