Leden gezocht voor stembureaus gemeenteraadsverkiezingen

PROVINCIE UTRECHT/HOUTEN - Behalve lokale politieke partijen zijn ook de gemeenten in onze regio al druk met de verkiezingen van half maart. Inwoners van 18 jaar en ouder kunnen zich alvast aanmelden voor het bemannen van de stembureaus.
Stemmen tellen na de verkiezingen van vorig jaar.
Stemmen tellen na de verkiezingen van vorig jaar. © ANP
Vanwege corona duren de gemeenteraadsverkiezingen - net als de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar - drie dagen, en op de vierde dag moeten de stemmen worden geteld. Daarom wordt er volop gezocht naar vrijwilligers die een dagdeel voor hun rekening willen nemen. Daar staat een kleine financiële vergoeding tegenover.
Patricia de Vries van gemeente Houten op Radio M Utrecht

Online-cursus

Patricia de Vries van de gemeente Houten legde vanmorgen op Radio M Utrecht uit dat deelnemers eerst een online-cursus volgen. Maar heel moeilijk is het werk niet. "Het is de bedoeling dat je de kiezers verwelkomt in het stemlokaal", aldus De Vries. "Je neemt hun legitimatie en stempas in ontvangst en je geeft ze een stembiljet. En natuurlijk kijk je of de kiezer het biljet ook in de stembus deponeert."
Volgens De Vries wordt vooral gezocht naar enthousiaste volwassenen die het democratische proces achter de schermen willen meemaken. Er zijn stembureauleden, voorzitters en stemmentellers nodig. Leeftijd speelt verder geen rol. "We zoeken vooral mensen die betrokken zijn. Dat kan vanaf 18 jaar totdat je zelf denkt 'Dat gaat mij niet meer lukken'."

14, 15 en 16 maart

De gemeenteraadsverkiezingen worden op 14, 15 en 16 maart gehouden. Anders dan vorig jaar kan er deze keer niet per brief worden gestemd. Alle kiezers komen zelf naar het stemlokaal of machtigen iemand om namens hen een stem uit te brengen.
Aanmelden als vrijwilliger kan via de website van je eigen gemeente.