Anna Mariaklok wacht in Academiegebouw

UTRECHT - Wie Anna Maria, een bronzen luidklok van 60 kilo, wil zien, kan vanaf woensdag terecht in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
Op 25 maart wordt de klok in de toren van het gebouw gehesen en zal het cadeau van het Utrechtse Klokkenluiders Gilde aan de universiteit alleen nog te horen zijn op speciale universitaire dagen.
De universiteit krijgt de klok omdat de instelling op 25 maart precies 375 jaar bestaat. De klok is genoemd naar Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke studente die in de zeventiende eeuw colleges volgde in Utrecht. Op de rand van de klok staat een zin uit een van haar brieven: "O lieve stad, hoe zoud ik u vergeten."

REGELS

Het luiden van Anna Maria is aan strenge regels gebonden. Alleen leden van het Klokkenluiders Gilde mogen aan het touw trekken en dan nog alleen op bijzondere academische dagen, zoals de inauguratie van een nieuwe rector magnificus of de dies natalis van de universiteit.
Ook bij een promotie van een actief lid van het gilde is de klok te horen. Voor andere gelegenheden moet apart toestemming worden gevraagd aan het gilde.
De Anna Maria sluit in toonhoogte aan op de klokken van de Domtoren en de Domkerk, die naast het Academiegebouw in Utrecht staan. De luidklok is gegoten door Simon Laudy uit Finsterwolde, een van de drie laatste klokkengieters in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.