Werkten de prijskaartjes aan prullenbakken in Vijfheerenlanden? 'Minder schade dan vorige Oud en Nieuw'

VIJFHEERENLANDEN - Er werden dan nog steeds twaalf prullenbakken vernield, maar Vijfheerenlanden had deze Oud en Nieuw wél minder schade dan het jaar ervoor. Of dat betekent dat de prijskaartjesactie - rode kaartjes herinnerden inwoners er bijvoorbeeld aan dat het slopen van een bankje 600 euro kost - heeft gewerkt? "Mensen zijn zich er in ieder geval wel bewust van geworden wat zo'n vernieling teweegbrengt", denkt jongerenwerker Thijmen Klinkhamer.
De weken voor de jaarwisseling zag je ze in alle zestien kernen van de gemeente Vijfheerenlanden hangen: rode prijskaartjes aan allerlei straatmeubilair. Prullenbak kapot geschoten? Dat kost de gemeente dan 350 euro, wat vervolgens niet uitgegeven kan worden aan iets als de thuiszorg voor je opa en oma, was de uitleg op de achterkant van het kaartje.
Deze prijskaartjes hingen door heel Vijfheerenlanden aan onder meer verkeersborden.
Deze prijskaartjes hingen door heel Vijfheerenlanden aan onder meer verkeersborden. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Minder kapotte prullenbakken

Inwoners waren nogal sceptisch of de actie zou werken. Gaan relschoppers niet júíst prullenbakken verzamelen als ze weten hoeveel honderden euro's aan schade het aanricht, vroegen sommige zich af. En er werd inderdaad nog steeds veel schade aangericht in Vijfheerenlanden, maar opvallend genoeg wel vijf gesloopte prullenbakken minder (twaalf in totaal) dan het jaar ervoor.
Jongerenwerker Thijmen Klinkhamer is hoe dan ook blij met de rode kaartjes. "De prijskaartjesactie was voor ons sowieso al geslaagd", zegt hij. "Meer mensen zijn erover na gaan denken. Zo van: sjonge, het kost daadwerkelijk geld als ik dat verkeersbord verniel. We hoopten dat inwoners die ene prullenbak aan het einde van de straat niet meer als een anoniem ding zouden zien, maar als iets waar de gemeente echt voor moet betalen als het kapot gaat."
Thijmen Klinkhamer denkt dat mensen zich in ieder geval wel bewust zijn geworden van de gevolgen van eventuele vernielingen.
Thijmen Klinkhamer denkt dat mensen zich in ieder geval wel bewust zijn geworden van de gevolgen van eventuele vernielingen. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Ruim 44.000 euro schade

Vijfheerenlanden had bij de vorige jaarwisseling nog een totale schade van bijna 47.000 euro; deze Oud en Nieuw kwam de teller uit op ruim 44.000 euro. Een lichte daling, dus. De gemeente laat weten dat ze nog niet kan zeggen wat het effect van de prijskaartjes is geweest. Dat is ook moeilijk meetbaar, knikt jongerenwerker Thijmen. "Maar niets doen schiet ook niks op. En een kleine daling in schade is voor ons al een pluspunt. De actie zelf kostte 150 euro, dus ik ben tevreden."
Of de prijskaartjes komende Oud en Nieuw weer terugkomen? Thijmen weet het nog niet. "Eerst maar eens afwachten of we dan nog steeds in een coronalockdown zitten en of er weer een vuurwerkverbod is."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.