M/V/X? Dikke Van Dale wordt genderneutraal: 'We beschrijven de taal zoals die wordt gebruikt'

Een genderneutraal toilet. Foto ter illustratie.
Een genderneutraal toilet. Foto ter illustratie. © ANP
UTRECHTSE HEUVELRUG - In de nieuwste editie van de Dikke Van Dale worden genderneutrale aanduidingen toegevoegd. Naast de aanduidingen M en V, die staan voor man en vrouw, doet ook de letter X zijn intrede. Daarmee wordt iemand bedoeld die zich niet als man, en ook niet als vrouw identificeert.
"We zien in de maatschappij ontwikkelingen, waarbij een groeiende groep mensen liever niet met een specifiek geslacht wil worden aangeduid", vertelt Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. "Dit komt zo vaak voor, dat we vinden dat we het aan het woordgeslacht van persoonsnamen moeten toevoegen", legt hij uit.
Bij bijna 15.000 woorden komt de nieuwe toevoeging te staan. "Het gaat om persoonsnamen die naar mannen, vrouwen of naar non-binaire mensen kunnen verwijzen. Zoals dokter, held of crimineel. Ik noem maar wat", aldus Den Boon van de Utrechtse uitgever.

Begrip voor dit soort veranderingen

Of het een grote operatie was? Dat viel wel mee. "In de Dikke Van Dale staan ongeveer 250.000 trefwoorden, dus voor ons zijn dit geen super grote aantallen", zegt Den Boon, doelend op de 15.000 woorden die nu aangepast worden. "Dit hebben we gewoon besloten en uitgevoerd."
Over het algemeen zijn de reacties op dit soort veranderingen begripvol, zegt de hoofdredacteur. "Mensen zien ook wel dat wij de taal beschrijven zoals die wordt gebruikt. En dat wij niet voorschrijven hóe de taal moet worden gebruikt. Iedereen mag zelf kiezen", besluit Den Boon.
Vanaf maart zijn de aanduidingen te zien in de nieuwste editie en online.