Tbs voor man die uit het niets 16-jarig meisje neerstak in Montfoort

Het meisje werd op 10 januari 2021 neergestoken
Het meisje werd op 10 januari 2021 neergestoken © Egberts Media
MONTFOORT - Een 36-jarige man is veroordeeld tot tbs omdat hij uit het niks een 16-jarige meisje neerstak in Montfoort. Vanwege de psychotische aandoening van Abulgasim O. kan de rechtbank hem geen andere straf opleggen.
"In het afgelopen jaar is de man onderzocht door verschillende deskundigen. Zij concluderen dat sprake is van een psychotische stoornis waarvan het ontstaan hem niet kan worden verweten", zegt de rechtbank. "Hoewel hij schuldig is aan de poging doodslag is hij door die stoornis niet strafbaar."

Trauma

Abulgasim O. is getraumatiseerd door dingen die hij mee heeft gemaakt tijdens de oorlog in zijn moederland Sudan. Hij heeft onder meer last van herbelevingen en nachtmerries van oorlogshandelingen.
Zo ook die 10 januari vorig jaar toen hij op de Parklaan het 16-jarige slachtoffer en haar vriendin zag fietsen. Hij rende op hen af en stak het slachtoffer vier keer in haar rug. Vervolgens rende hij achter het andere meisje aan maar zij wist te ontkomen door hard weg te fietsen.
Ze schreeuwde ondertussen wel tegen twee omstanders dat ze 112 moesten bellen. Toen de man langs hen liep, bedreigde hij hen ook, waarop zij er ook vandoor gaan.

Zwaargewond

Al die tijd lag het 16-jarige meisje zwaargewond op straat. Ze had een dubbele klaplong, forse bloedingen, botbreuken en een scheur in haar middenrif. Ze verklaarde bij de politie dat ze dacht dat ze dood ging.
De man werd nog dezelfde nacht opgepakt. Op dit moment verblijft O. in een gespecialiseerde kliniek waar hij goed meewerkt aan zijn behandeling, zegt de rechtbank. "Hij heeft probleembesef en probleeminzicht, hij komt behandelafspraken na en neemt trouw zijn medicatie in."

Protest in Montfoort na steekincident

Na de steekpartij ontstond er grote onrust in Montfoort. Abulgasim O. is een statushouder uit Soedan en voor veel inwoners was de steekpartij de druppel na een reeks van incidenten.
Zo'n honderd bezorgde Montfoorters voerden daarom een 'stil protest' bij het gemeentehuis om aandacht te vragen voor hun zorgen over de veiligheid in hun stadje. De verontruste inwoners pleitten voor een ander woningbeleid, waarbij minder huizen worden toegewezen aan statushouders en probleemgezinnen.