Beschermde bever beschadigt eeuwenoude bomen Kasteel Amerongen: 'Alle bomen gaan eraan'

AMERONGEN - Bevers hebben het landgoed van Kasteel Amerongen ontdekt. Maar ze worden niet met open armen ontvangen, want de beestjes beschadigen de ene na de andere boom. Langs de waterkant is van meerdere bomen de onderkant van de schors helemaal kapot geknaagd. "Het is afschuwelijk en vanwege de beschermde status van de bevers kunnen we er niks tegen doen", zegt tuinbaas Ruud Elbertse.
De bevers ontdekten het terrein zo'n twee jaar geleden. Het leek in het begin onschuldig, met wilgen waar knaagsporen op verschenen. Maar inmiddels moeten ook de eeuwenoude beukenbomen eraan geloven. En het blijft niet bij knaagsporen: de bevers zijn er zelfs in geslaagd een boom helemaal door te knagen. En dus maken ze zich bij het kasteel zorgen. "Ze blijven maar doorknagen en alle bomen gaan eraan", zegt Elbertse.
Beschermde bever beschadigt historische bomen bij Kasteel Amerongen

Al twaalf bomen aangetast

Meestal beperken bevers zich tot bomen van maximaal zestig centimeter doorsnede, maar ze blijken een uitzondering te maken voor de eeuwenoude beuken in de tuin van het kasteel, zegt Waronne Elbers, hoofd publiekszaken van Kasteel Amerongen. "Ze hebben op een of andere manier een enorme voorkeur voor beukenschors. Dat was voor ons eigenlijk nieuw."
En die voorkeur laat inmiddels zijn sporen na. "Verschillende beukenbomen zijn rondom aangeknaagd, waardoor de sapstroom wordt onderbroken. Dan kan er geen sap meer vanuit de grond boven in de boom komen en zal de boom uiteindelijk sterven."
Hoeveel bomenbeul-bevers hun tanden hebben gezet in de eeuwenoude beuken is niet helemaal duidelijk. Waronne Elbers heeft ze in ieder geval al een paar keer gespot. "We weten in ieder geval dat het er twee zijn. Als de bevers ook jongen hebben, zijn ze waarschijnlijk ongeveer met zijn zessen. Dat zou de hoeveelheid bomen die zijn aangetast wel verklaren, tot nu toe hebben ze al twaalf bomen toegetakeld. Het exacte aantal bevers weten we niet."
Eén van de bomen die is aangetast.
Eén van de bomen die is aangetast. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De bevers waren sinds 1826 uitgestorven in Nederland, maar na een herintroductie in de jaren '80 is het dier weer helemaal terug. Voor Kasteel Amerongen zijn ze in de historische tuinen geen goed nieuws. De tuinen met de grote oude bomen die het huis omringen vormen een essentieel onderdeel van het historische karakter van het kasteel.

Instandhouding eeuwenoude bos

Bij Kasteel Amerongen zijn ze al jaren bezig om het bos vol met oude beuken in stand te houden, zegt Elbers. "Met name de laatste jaren waren zwaar met de enorme droogte in de zomer. We waren bezig met plannen om het park nog duurzamer te maken voor de beuken, want dat is toch een stuk Nederlands cultuur erfgoed, er staan hier ook monumentale bomen tussen. Dat wil je zoveel mogelijk in stand houden. Dat wordt ons nu bijna onmogelijk gemaakt door de bevers. Er zijn op dit moment te veel bevers in dit gebied en ze tasten onze prachtige bomen aan."
Het oplossen van het probleem is best ingewikkeld, want bevers zijn een beschermde diersoort. Daarom mogen ze niet worden verjaagd, laat staan bejaagd. Om de bomen minder aantrekkelijk te maken voor de bevers wordt er binnenkort schrikdraad om het kasteel geplaatst. "Dat proberen we zo snel mogelijk te doen, maar het is nogal een groot oppervlak. Er lag niet even 2 kilometer aan schrikdraad op voorraad." De hoop is dat de bevers dan een andere plek zoeken om te eten en zich te vestigen en dat op die manier de oude beuken kunnen worden gered.
De bevers hebben flink geknaagd aan de bomen.
De bevers hebben flink geknaagd aan de bomen. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.