Utrechtse winkeliers willen liever open dan financiële compensatie: 'Dat is een doekje voor het bloeden'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse ondernemers zitten niet per se te wachten op meer financiële steun van het kabinet, ze willen liever gewoon open. Dat zeggen ze in een reactie op de oproep van burgemeesters om meer steun of meer versoepelingen. "Als we vrijgelaten worden, dan redden we ons zelf wel."
Het spaargeld is inmiddels op en hij heeft sowieso al vijftien jaar geen vakantie meer gehad, maar financiële steun? Dat hoeft voor Ron Huising van spellenwinkel Joker in Utrecht echt niet. Hij wil gewoon open, al was het alleen maar omdat zijn zaak nou eenmaal zijn lust en zijn leven is. "Zonder deze winkel besta ik niet hoor", glimlacht hij.
Toen er nog geen maatregelen waren, trof je in de kelder van de winkel tientallen mensen aan. Ze speelden er tot in de late uurtjes spellen. Soms in teams, soms alleen. Het is de formule die de winkel nog op de been houdt. "Mensen mogen mij 's avonds laat nog bellen met een spelregelvraag. Telefonisch praat ik iemand er dan doorheen, of je kan hier eerst een spel komen spelen voor je het koopt." Die extra service en het ongebreidelde enthousiasme van Huising en zijn partner maken het concept uniek. Maar na de crisis van jaren geleden, moest de broekriem al een stukje strakker. Deze pandemie maakt dat Huising "al een hele tijd van maar heel weinig leeft."

Bijna in de fik

Een stuk verderop in de provincie heeft Dineke Blok haar Electroworld Leerdam laatst "bijna in de fik willen steken". Natuurlijk meent ze dat niet echt, maar het wordt ook deze ondernemer allemaal te veel. "Je doet je dingetje, want je wil gewoon verkopen. Maar je hebt niet meer zo die drift. Je hebt gewoon geen zin meer in je werk."
Het vertrouwen in de overheid is inmiddels ook wel tot een nulpunt gedaald, zegt ze. "Wij hebben er alles aan gedaan om het goed te doen, maar het heeft blijkbaar niet geholpen. Wij streven ook altijd alleen maar naar veiligheid, maar sluiting, dat helpt niet. Dat is ook gebleken."

Noodkreet

Utrechtse winkeliers willen liever gewoon open dan financiële compensatie
Gisteren stuurden de burgemeesters van onze provincie in een gezamenlijke verklaring een noodkreet aan het kabinet. Ze zeggen dat het water aan de lippen staat bij ondernemers in de zogenoemde niet-essentiële detailhandel. Voor hen is meer financiële steun nodig, vinden de burgemeesters. Óf "een verantwoorde versoepeling van bestaande maatregelen".
Maar die financiële compensatie is een doekje voor het bloeden en geeft de mensen in Den Haag alleen maar het gevoel dat ze iets doen, vinden Huising, Blok én ook Leonie Duin van My Kids Store in IJsselstein. "De regels van de overheid voor de steunpakketten die er zijn, zitten eigenlijk zo in elkaar dat heel veel winkeliers tussen de wal en het schip vallen en bijna geen compensatie krijgen. Dus, ik weet niet of dat voor heel veel mensen echt gaat helpen."
Versoepelingen zijn "echt het allerbelangrijkste", zegt Duin. Dat kan volgens haar ook makkelijk: "Er kan voldoende afstand worden bewaard, we kunnen met een mondkapje op, er kan gewoon veilig gewinkeld worden. Als mensen in de rij kunnen staan bij het Kruidvat, kunnen mensen ook hier gewoon veilig naar binnen komen. We kunnen het nog redden, maar een verlenging is niet wenselijk. Dan kunnen er echt serieus problemen komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.