Coronapersconferentie nummer zoveel: 'Nog meer uitstel, kan afstel worden'

PROVINCIE UTRECHT - Nog twee dagen en dan is er weer een coronapersconferentie. Met nieuwe gezichten weliswaar, zoals minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. Maar ook met dezelfde vragen. Gaat er weer wat open? Hoewel het aan- en afkondigen van maatregelen bijna routine lijkt, is dat voor veel organisaties niet zo. Het verplaatsen van voorstellingen, sportwedstrijden en bioscoopfilms wordt steeds lastiger. En van uitstel, kan mogelijk afstel komen.
RTV Utrecht blikt met drie organisaties vooruit naar vrijdagavond 19.00 uur. De gemene deler: ze zijn somber gestemd. Wat verwachten ze ervan en wat betekent het als ze wel of niet open mogen?
De volleybalbond besloot vóór de persconferentie al dat ze in elk geval een week opstarttijd nodig hebben. Net als de KNVB vandaag besloot. "En die week is al aan de korte kant, sinds november kunnen we niks doen", zegt Thijs Pietersen, woordvoerder van Nevobo. "Conditioneel kan je wel fit blijven, maar volleybal is ook springen, rennen, op elkaar ingespeeld zijn. Het is een specifieke fysieke inspanning. En dat moet je oefenen voordat je aan een wedstrijd begint."
De volleybalbond hoopt dat de competitie snel kan worden hervat.
De volleybalbond hoopt dat de competitie snel kan worden hervat. © Facebook Nevobo
Dat zou betekenen, bij een positief besluit van het kabinet, dat er vanaf 17 januari weer getraind kan worden en dat er weer wedstrijden plaatsvinden vanaf 22 januari. "Ik verwacht dat niet, gezien de cijfers en de berichtgeving, maar ik hoop het natuurlijk wel. We zijn er klaar voor om weer van start te gaan", zegt Pietersen namens de volleybalbond, die in Utrecht gehuisvest is.

'Een alternatief einde voor de competitie ligt op tafel'

Een competitie die weer in de soep loopt, ligt op de loer. "We hebben nu drie à vier speelrondes gemist. Als vrijdag besloten wordt dat we weer van start kunnen, kunnen we het seizoen nog afmaken. Die wedstrijden kunnen we er nog tussen proppen en we kunnen het seizoen een weekje verlengen."
Maar Pietersen acht die kans niet groot. "En dan moeten we iets anders bedenken, er liggen verschillende scenario's op tafel. Bijvoorbeeld een enkelcompetitie, dus geen 22 wedstrijden maar 11. Je kan ook denken aan een nacompetitie. Al komen overal ook moeilijkheden bij kijken."
TivoliVredenburg
TivoliVredenburg © Michiel Ton / Tivoli Vredenburg
Ook bij muziekgebouw TivoliVredenburg merken ze dat het steeds moeilijker is om de boel te verzetten. "Je krijgt een stuwmeer aan programma's die ingehaald moeten worden. Het wordt steeds nijpender, we blijven maar verplaatsen", zegt Charlotte Waskowskij van het Utrechtse poppodium. Sommige artiesten trekken zelf de stekker uit hun programma, dat geeft dan weer iets ruimte in de overvolle agenda.
"We hopen natuurlijk wel dat er weer iets kan na vrijdag, maar we verwachten niks", zegt Waskowskij. "We hebben alles tot 14 januari verzet of als dat niet kon, geannuleerd. Sommige programma's zijn pro actief al verplaatst, bijvoorbeeld grote popshows met veel publiek. Klassieke concerten zijn kansrijker om sneller weer door te gaan, omdat publiek daarbij zit (niet staat), en we anderhalve meter afstand kunnen houden", legt de woordvoer uit.

Voorlopig meer livestreams

Voor komend weekend staat er een online concert gepland en een familieconcert. "Het is natuurlijk de vraag of dat door kan gaan." Over de lange termijn, wordt druk nagedacht, maar daar zijn nog geen concrete plannen over. "Onze planning laat het niet toe om álles in de zomer te organiseren." Voorlopig gaat het poppodium wel meer livestreams aanbieden.
Jos Stelling is eigenaar van Utrechtse bioscopen Springhaver en het Louis Hartlooper Complex. In maart komt daar Filmtheater Slachtstraat bij. En dat is maar goed ook, want Stelling wil zo veel mogelijk films laten draaien als ze weer open mogen. "Eind vorig jaar deden we een inhaalslag, toen propten we tien films per week in het programma. Normaal draaien we er drie of vier per week. En nu liggen de planken vol met films. En het programma voor volgend voorjaar komt eraan", legt Stelling uit. "Gelukkig krijgen we met de Slachtstraat wat extra ruimte."
Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en het Louis Hartloopercomplex
Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en het Louis Hartloopercomplex © RTV Utrecht
Sommige films halen het grote doek misschien niet meer. "De kleintjes, die gaan natuurlijk als eerst." Welke films het halen en welke niet, daar gaat Stelling pas over nadenken áls ze weer open mogen. Hij heeft er niet veel vertrouwen in dat het komend weekend al kan. "Ik hoop het. Maar ik verwacht geen grote aanpassingen in de maatregelen."
Als er iets mag, dan wordt het de avondlockdown, denkt Stelling. "De middagvoorstellingen, misschien gaan we daar als eerste naar terug. En dan stapje voor stapje wat meer."
Maar voorlopig zijn z'n bioscopen nog dicht. Hij heeft er moeite mee. "Het is niet je levensdoel om elke avond door een lege zaak te wandelen. Alles ziet er fantastisch uit, de boel is opgeknapt, iedereen wil graag, maar toch is het dicht. Het voelt machteloos. Maar we proberen niet bij de pakken neer te gaan zitten."