Jongste burgemeester van Nederland aan de slag in Woudenberg, staat stil bij Oud en Nieuw-rellen

© Gemeente Woudenberg
WOUDENBERG - Ze komt oorspronkelijk uit het buurtschap Palmstad (tussen Driebergen en Doorn), woont momenteel met haar gezin in Soest en is sinds gisteren de jongste burgemeester van Nederland: de 33-jarige Magda Jansen. Ze volgt Yvonne van Mastrigt op, die sinds juni waarnemend burgemeester van Woudenberg was. Een van de eerste uitdagingen voor de nieuwe burgemeester? Een nieuwe woning vinden.
"Een huis op het oog hebben en kopen zijn in deze markt twee totaal verschillende dingen", grapte ze vanochtend op Radio M Utrecht. "Dus we zijn nu net als veel andere mensen op zoek naar een huis. Maar of je hem ook krijgt... Zelfs als je burgemeester bent, is dat best moeilijk."
Voordat Jansen werd geïnstalleerd, was ze raadsgriffier in Roosendaal, daarvoor werkte ze als beleidsadviseur voor de gemeente Soest. Ze is getrouwd met musicus David en heeft twee dochters van zes en acht jaar oud: Noortje en Veerle.

Corona

Vanwege de geldende coronamaatregelen, verliep de installatie van Jansen als burgemeester gisteren anders dan normaal, namelijk deels online. "Ik was blij dat er toch nog iets fysiek mogelijk was, dus ik ben fysiek geïnstalleerd. Maar het was wel wat kunst- en vliegwerk: normaal krijg je de keten omgehangen door de voorzitter. Maar dat kon niet, dus hebben mijn twee dochtertjes dat gedaan. Om heel eerlijk te zijn, vond ik dat wel leuk."
Tijdens de ceremonie kreeg Jansen ook de Rode Lantaarn overhandigd. Jansen: "Dat is een soort doorgeef-trofee en die staat symbool voor de jongste burgemeester van Nederland. Totdat ik 'm kreeg, stond hij in Nieuwkoop bij burgemeester Robert-Jan van Duijn. Hij heeft gisteren tijdens mijn installatie de hele historie uit de doeken gedaan."
Bij de rode lantaarn hoort ook een opdracht. "Ik heb de opdracht gekregen te zingen tijdens het shantyfestival in Woudenberg, ergens september. Die opdracht neem ik natuurlijk maar aan, dus als het festival dan is, dan kunnen jullie mij bewonderen. Ik ben aardig bij stem, maar shanty is wel een geheel nieuwe categorie voor mij."

Rellen

Een van de onderwerpen waarmee Jansen komende tijd aan de slag gaat, zijn de rellen tijdens de jaarwisseling in Woudenberg. "Het deed echt wel pijn hoe het er daar aan toe was gegaan. Ik heb er in mijn speech ook kort bij stilgestaan dat het anders moet en dat ik daar graag het voortouw in neem. Maar daar heb ik absoluut ook de samenleving bij nodig. Dus daar ga ik graag mee aan de slag, want er is geen discussie over nodig dat het anders moet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.