OM eist 5 jaar cel en tbs met voorwaarden voor verdachte van bloedig steekincident in Driebergen

© Koen Laureij
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De man die begin vorig jaar in Driebergen op klaarlichte dag een familielid op straat neerstak, moet na een gevangenisstraf een tbs-behandeling ondergaan. Het Openbaar Ministerie eiste voor poging doodslag en bedreiging vanmiddag vijf jaar cel en tbs met voorwaarden tegen de 48-jarige M.U. uit Driebergen.
De verdachte zou het op 29 januari vorig jaar hebben voorzien op zijn ex-zwager. Ook zou hij zijn ex-vrouw iets aan hebben willen doen. Het slachtoffer van het bloedige steekincident kwam tussenbeide toen het op de Groenhoek bij het huis van de ex-zwager uit de hand liep. De verdachte stond met een groot mes voor de deur en riep dat hij naar buiten moest komen. "Ik maak je dood", zou hij hebben geschreeuwd.
M.U. heeft eerder herhaaldelijk aangegeven dat hij in psychische nood verkeert en dat hij professionele hulp nodig heeft. De man is 20 jaar geleden ook al eens veroordeeld voor een ernstig geweldsmisdrijf. Het OM vindt dat hij niet zonder intensieve behandeling in een tbs-kliniek in de maatschappij kan terugkeren. Als de man niet meewerkt aan de geëiste tbs met voorwaarden, kan dat worden verzwaard tot tbs met dwangverpleging.
De zaak heeft binnen de familie van de verdachte en de slachtoffers voor veel beroering gezorgd. Veel familieleden wilden tijdens de zitting gebruik maken van hun spreekrecht. Volgens zijn ex-vrouw was de verdachte ook tijdens hun huwelijk al regelmatig gewelddadig, vooral als hij had gedronken. Het OM eist dat de verdachte na zijn straf niet meer in de buurt van de woning komt waar het steekincident plaatsvond.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak, op woensdag 26 januari.