Plastic bladvangers, Chinese frituurpannen en gevlochten textiel, het nieuwe kunstwerk van Tanja Smeets

Tanja in haar atelier in Utrecht met een aantal bouwstenen voor haar nieuwe werk
Tanja in haar atelier in Utrecht met een aantal bouwstenen voor haar nieuwe werk © RTV Utrecht
UTRECHT - Grote organische sculpturen die langs muren de ruimte in lijken te groeien. Dat vormt de kunstwerken die Tanja Smeets in haar atelier in Utrecht bedenkt.
Kunstwerken van Tanja Smeets vergroeien met de ruimte

Ruimte

De werken zijn een soort installaties waar je als bezoeker doorheen kunt lopen en heeft altijd een relatie met de ruimte waarin het zich bevindt. Tanja: "Meestal bezoek ik eerst een locatie, en ga dan terug naar mijn atelier om me helemaal in te denken in die plek en na te denken welke materialen en structuren ik zou kunnen toevoegen aan die ruimte. Als het goed is gaan de ruimte en dat wat ik maak zich helemaal met elkaar versmelten en vergroeien."
Tanja's werk was en is in binnen en buitenland te zien. Sommige werken zijn blijvend. Zoals het werk dat ze in de trappentoren van het Centraal Museum in Utrecht maakte.
Liquid Garden, Centraal Museum, Utrecht
Liquid Garden, Centraal Museum, Utrecht © Ernst Moritz

Frituurpan

Tanja: "Ik gebruik materialen uit het alledaagse leven en ook uit bouwwinkels. Die transformeer ik helemaal. En de laatste tijd ben ik veel met textiel bezig. Ik heb ervaring en inspiratie opgedaan in het textielmuseum (in Tilburg). Daar staan oude machines om textiel mee te vlechten en koorden mee te maken. Die technieken interesseren mij."Het nieuwe werk, dat binnenkort te zien zal zijn in Amersfoort, bestaat uit plastic bladvangers, Chinese frituurpannen en vooral veel in elkaar gevlochten textiel.
Art Project Dafang, Dafang, Jinxi Province, China
Art Project Dafang, Dafang, Jinxi Province, China © Nico Parlevliet

Paradijs

Kunsthal KAdE brengt vanaf vandaag tot en met 8 mei de tentoonstelling 'Schurend Paradijs', waarin twaalf hedendaagse kunstenaars worden uitgenodigd te reflecteren op het utopische ideaal van een maakbare wereld, binnen een wereld die allesbehalve maakbaar blijkt. Tanja Smeets is een van de kunstenaars die een hele ruimte in het museum mag vullen met haar nieuwe werk. "Ik maak een soort paradijs in verval. Het ziet er ogenschijnlijk mooi en verfijnd uit maar ondertussen is er iets anders aan de hand. Dat triggert mij."
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.