Gaan het hoger onderwijs en mbo weer open? 'Het moet echt, zo kan je niet met ons omgaan'

UTRECHT - Studenten kijken met spanning uit naar de persconferentie van morgen. In tegenstelling tot het primair en voortgezet onderwijs zijn de deuren van mbo's, hogescholen en universiteiten nog dicht. Een slechte zaak volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Om meer mentale schade onder studenten te voorkomen moeten de onderwijsinstellingen zo snel mogelijk open, vinden ze.
Het thuisonderwijs en het niet kunnen ontmoeten van vrienden en medestudenten veroorzaakt veel leed. De Utrechtse studente Marte Vroom kan erover meepraten. Ze kampt met psychische problemen en zit al anderhalf jaar in therapie. "Er zijn door de lockdowns echt dingen gaan ontploffen in mijn hoofd: angst, eenzaamheid en depressie. En ik hoor van veel studenten dat ze hiermee kampen. Het is heel moeilijk om positief te blijven, zeker als je een beperkte sociale kring hebt zoals internationale studenten."
Studente Marte Vroom.
Studente Marte Vroom. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Wegkwijnen

Sinds kort woont Marte op kamers in Tuindorp omdat ze wegkwijnde op de Uithof. "Ik vereenzaamde daar ontzettend en ben daarom verhuisd. Hier woon ik meer in een community. Op de Uithof kende ik niemand." Marte studeert stedelijke en economische geografie. Elke ochtend zit ze voor haar laptop om een college te volgen. "Meestal ga ik echt om 09.00 uur echt aan tafel zitten met een actieve houding. Ik moet ook een beetje een schema hebben in de dag. Tussendoor is het lezen, wat tikken, een boodschap doen en een beetje wandelen. Het zijn heel saaie dagen. Ik heb ook al lang niet gereisd en dat doet wel pijn als geograaf."
Marte studeert sinds een paar jaar in Utrecht. "Ik heb mijn weg nu wel gevonden en heb een vriendenkring, maar voor studenten die aan het begin van de pandemie zijn begonnen is het werkelijk een afschuwelijk, armzalige start."
Maar ook Marte kreeg het al vrij snel moeilijk toen de coronacrisis begon. "Ik kan me sowieso niet supergoed concentreren en dat werd alleen maar lastiger. Ik dacht toen nog dat het een paar maanden zou duren, maar we zijn inmiddels twee jaar verder." Bewondering heeft Marte voor haar docenten. "Ook zij zijn moe, maar ze zijn zo flexibel en veerkrachtig, terwijl ze er ook helemaal klaar mee zijn. Daar heb ik echt respect voor en dat heb ik hen ook verteld."
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met studente Marte

Lange termijn

Het is de hoogste tijd voor een andere koers, vindt Marte. "Zo kan je niet met het hoger onderwijs omgaan. We moeten op zoek naar een strategie voor de lange termijn. Mijn vriend krijgt in Amerika wel fysiek onderwijs. Daar wordt superveel getest en moet je gevaccineerd zijn als je naar college gaat. Dat is weliswaar een private universiteit, maar de overheid moet ook hier durven te investeren in het onderwijs. Ik zou het fijn vinden om eens te praten met de nieuwe minister Robbert Dijkgraaf. Ik heb vaak het idee dat de politiek geen idee heeft wat er leeft onder studenten en wat er gaande is."
Bij de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad zijn de meningen niet anders. "Ik ben bezig met mijn scriptie en heb een tijdslot gereserveerd. Dit is echt een uitje voor mij", vertelt een studente geschiedenis. "Verder kan ik eigenlijk nergens heen. Gelukkig heb ik nog leuke huisgenoten en vrienden. Met mij gaat het relatief goed, maar om me heen hoor ik ook andere verhalen en veel mensen zitten in quarantaine. Ik zou de nieuwe minister adviseren om de colleges weer door te laten gaan. Dat is de eerste prioriteit. Daarna komen de restaurants, cafés en activiteiten."
Universiteitsgebouw aan de Drift.
Universiteitsgebouw aan de Drift. © RTV Utrecht / Jamila van de Rijt

Supportlijn

Studenten die het allemaal te veel wordt, kunnen terecht bij de 'Alles oké? Supportlijn'. "Jongeren tussen de 18 en 24 jaar kunnen met ons bellen en chatten", vertelt werkbegeleider en trainer Dominique Bekke. "Erover praten lucht vaak al op. Sommige jongeren willen niet weer aankloppen bij vrienden en familie. Wij bieden een luisterend oor, zijn onbevooroordeeld en denken mee over eventuele vervolgstappen. We krijgen veel telefoontjes van jongeren die het zwaar hebben of mensen in hun omgeving zien met wie het niet goed gaat. Vaak zijn de coronaproblemen de druppel."
Hoe is de stemming bij Universiteitsbieb en wat is de Alles Oké Supportlijn?
Vrijdagavond om 19.00 uur is er een persconferentie over de coronamaatregelen en wordt duidelijk of het hoger onderwijs en mbo weer opengaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.