Kabinet: versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht

© ANP / Marcel van den Bergh
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet gaat de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport versoepelen per aanstaande zaterdag. Haagse bronnen melden dat het kabinet in grote lijnen overeenstemmingen heeft bereikt over die versoepelingen.
Men mag op afspraak winkelen, weer naar de sportschool en het hoger onderwijs gaat weer open voor fysiek onderwijs. Wel gelden er voorwaarden, zoals een maximaal aantal klanten per vierkante meter. De horeca- en cultuursectoren blijven waarschijnlijk dicht.
Het besluit van het kabinet ligt in de lijn van het advies van het Outbreak Management Team (OMT). De scenario's die het OMT nu aan het kabinet heeft gepresenteerd zijn een stuk minder ernstig dan een maand geleden, meldt de NOS. Volgens het OMT is de omikronvariant van het virus veel minder ziekmakend dan eerder werd gevreesd.

Lockdown tot morgen

De huidige lockdown loopt tot en met morgen, en van veel kanten was er druk om de maatregelen te versoepelen. Daarbij wordt er vaak op gewezen dat het aantal ziekenhuisopnamen lijkt mee te vallen.
Minister Kuipers van Volksgezondheid, die voor de eerste keer meedeed aan het Catshuisberaad in zijn functie van bewindsman, benadrukte eerder deze week wel dat er in andere Europese landen veel ziekenhuisopnames zijn.
Na het beraad op het Catshuis zijn er vandaag nog diverse andere corona-overleggen. Zo is er vanavond nog een vergadering van minister Yesilgöz met de burgemeesters. Morgen zet het kabinet de puntjes op de i en morgenavond geven premier Rutte en minister Kuipers om 19.00 uur een persconferentie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.