Verlichting windmolens Zeewolde blijft aan, Bunschotens raadslid teleurgesteld: 'Geen goede buur'

© Caspar Huurdeman
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De rode verlichting op de windmolens van Windpark Zeewolde gaat voorlopig niet uit. Dat laat de gemeente Zeewolde in een brief aan de gemeente Bunschoten weten. "Omdat sprake is van een nieuwe situatie met hogere objecten in het buitengebied van Zeewolde zal aanvankelijk de maximaal vereiste turbineverlichting worden toegepast", stelt Zeewolde in de brief.
Bunschotens raadslid Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij (CAP) diende begin november vorig jaar een motie in waarin het zijn college opriep in gesprek te gaan over de windmolens aan de overkant van het Eemmeer. "Het is een grote rode hoerenkast", zei hij daar eerder over. Zijn motie werd unaniem aangenomen, waarna het college in gesprek ging met de overburen.
Begin november diende Bunschotens raadslid Henk Bos (CAP) een motie in tegen de 'kerstwindmolenverlichting' (reportage 5 november 2021)

Transpondertechniek

Na overleg heeft Zeewolde nu dus besloten de windmolens in ieder geval de komende tijd maximaal te laten branden. "Dit sluit overigens niet uit dat na enige tijd tot versobering van de objectverlichting kan worden overgegaan", schrijft de gemeente tegelijkertijd. Als voorbeeld verwijst Zeewolde naar Windpark Alexia in het zuiden van de gemeente, waar op een gegeven moment ook alle 36 turbines minder sterk verlicht konden worden.
Bos is teleurgesteld. "Zo ben je geen goede buur", stelt hij. Het raadslid zou het liefst zien dat Zeewolde direct de zogenoemde transpondertechniek installeert, waarbij naderende vliegtuigen zelf de windmolenverlichting aanzetten. Zo zou de verlichting de rest van de dag voornamelijk uitstaan.

'Rommel'

Daarvan zegt Zeewolde dat het de landelijke ontwikkelingen volgt en dat het met de vijf windparken in de provincie Flevoland overlegt of en hoe er eventueel in de toekomst overgegaan kan worden tot een collectieve aanschaf van de techniek. "Dat ze dat systeem niet willen voorfinancieren, is een slechte zaak", reageert Bos. "Het is all in the game. Ik wil niet nog twee tot drie jaar met een grotere rommel te maken hebben."
Verantwoordelijk Bunschotens wethouder Wim de Jong (CAP) is positiever gestemd. "We hadden natuurlijk liever gehad dat er meteen actie ondernomen zou worden, anders hadden we die brief niet gestuurd", zegt hij. "Het is niet zo dat ze zeggen: we doen er niets aan. Ik vind het in ieder geval positief dat ze de boel open laten. Er zit perspectief in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.